Пікові сплески і раптові провали напруги в мережі здатні зіпсувати більшу частину побутових приладів, якщо не використовувати для їх захисту реле напруги.

Чого не вистачає в розподільному щитку

Поглянемо в квартирний щиток або в розподільний щит, розташований на сходовому майданчику. Крім груп контактів та приладів обліку споживання електроенергії, в ньому можна побачити запобіжники або автоматичні вимикачі, що захищають мережу від струмів перевантаження і короткого замикання, згенерованих самим споживачем енергії.

Набагато рідше щитки оснащені пристроями захисного відключення (ПЗВ), що припиняють подачу живлення в разі виникнення струмів витоку через пошкоджену ізоляцію кабелю, запобігаючи таким чином ураженню людини електричним струмом і попереджаючи виникнення пожежі.

І зовсім рідко компанію вищеназваним приладам складають реле напруги, основне призначення яких – стежити за якістю струму, що надходить з мережі, а в разі виходу значень його напруги за межі допустимих норм – припиняти подачу живлення в квартиру. Чому ж відсікачів напруги так мало в наших щитових? Причина проста: прийнято вважати, що електроенергія, що поставляється кінцевим користувачам, має стабільну напругу в 220 В і додаткової обробки абсолютно не потребує.

Стрибок напруги. Його причини і наслідки

Насправді, ситуація з якістю електричного живлення, що постачається, непроста. Досить часто в результаті грозових розрядів, різних перевантажень, аварій в мережі живлення або перекосів фаз, викликаних обгоранням або обривом нульового проводу, напруга в електричній мережі коливається в досить широкому діапазоні – від 130 до 380 В.

Надлишково високе значення напруги електричного струму призводить до перегріву елементів електричних схем і порушення цілісності їх ізоляції. В результаті пристрій-споживач електрики просто виходить з ладу.

У разі зниженої напруги, потужність, що розвивається електричним двигуном, є недостатньою для початку обертального руху. Не дивно, що ротор електродвигуна холодильника або пилососа залишається нерухомим або обертається зі зниженою швидкістю, що неминуче призводить до його поломки.

Реле напруги

Із завданням захисту споживачів електрики від імпульсних перешкод, підвищеної або зниженої напруги найефективніше справляється реле напруги, що складається з електронного пристрою контролю напруги і силової частини роз’єднувача навантаження.

У разі виходу значення напруги за межі заздалегідь запрограмованого діапазону (наприклад, 190-250 В), мікропроцесор посилає силовій частині команду припинити подачу живлення до навантаження. Знеструмивши мережу, реле проводить постійний контроль за напругою живлення, що подається і в разі, якщо вона повернулася в норму, через запрограмований відрізок часу (рекомендоване значення – 6 хвилин) подача електричного струму буде відновлена.

Залежно від способу підключення пристрої можуть бути виконані як у вигляді модуля з вилкою і розеткою, так і у формі розгалужувачів, трійників або подовжувачів. Для живлення таких реле досить встановити їх штекер в електричну розетку.

Кардинально відрізняються від них прилади, що встановлюються в шафи, щитові і постачають електроенергією всю квартиру.

Для переважної більшості квартир необхідні однофазні відсікачі напруги. Якщо ж житло або виробниче приміщення живиться трифазним струмом, захистити його обладнання від перепадів напруги можна установкою по одному однофазному реле на кожну фазу.

А чому для цих цілей не використовують 3-фазне реле напруги? Відповідь проста: при використанні 3-фазного реле, в разі незначного перекосу фаз або зникнення живлення на одній з фаз, реле знеструмить всі 3 фази, в тому числі ті дві, у яких проблем з живленням не спостерігалося. Основне призначення 3-фазних реле – захист таких же 3-фазних електричних двигунів в кондиціонерах, компресорах, холодильних установках і різних промислових верстатах.

Вибираючи реле напруги, звертайте увагу на номінальне значення його сили струму. Справа в тому, що число, виражене в амперах, є силою струму, яку реле може через себе пропустити без шкоди для своєї працездатності. Це не означає, що при досягненні такого значення сили струму відсікач напруги зможе розімкнути свої контакти, перервавши подачу живлення споживачам.

Тому слід орієнтуватися на номінал ввідного автоматичного вимикача, встановленого в розподільному щитку. Значення сили струму реле має бути на 20-30% вище номіналу вимикача. Простіше кажучи: якщо автомат розрахований на 25 А, номінал відсікача напруги повинен бути не менше 32 А.

Важливе значення має і швидкість відключення навантаження. Зупиніть свій вибір на моделях із значенням в 0,02-0,1 с, відмовившись від покупки більш дешевих пристроїв зі швидкістю відключення, рівної близько 1 с.

Захистивши електричні прилади в своєму будинку за допомогою реле напруги, можете бути спокійні – напруга, що подається до них, буде завжди знаходиться в межах значень, заданих вами при налаштуванні приладу.

Джерело: korusna.info