Рюкзак для першачка – покупка набагато важливіша й відповідальніша, ніж стильна мамина сумочка чи солідний татків портфель. Ми вам підкажемо як вибрати правельний рюкзак.

1. Розмір Рюкзак у жодному разі не можна купувати на виріст. Таке «вмістище для знань», що вміщає удвічі більше, ніж потрібно, не принесе дитині радості. Уже за дві-три тижні ваш маленький школяр попросить замінити незручну річ.

2. Вага В ідеалі вона не має перевищувати 10 % ваги дитини. Інакше школяр зіпсує поставу. Для кожного віку є нормативи ваги шкільної сумки: із книгами, зошитами й письмовим приладдям.

1-2 клас – 1,5 кг 3-4 клас – 2,5 кг 5-6 клас – 3 кг 7-8 клас – 3,5 кг 9-11 клас – до 4 кг

Вага порожнього рюкзака не повинна перевищувати 500-800 грам.

Покажіть дитині, як правильно збирати й носити шкільну сумку. Важкі предмети треба класти вниз і якомога ближче до спини – тоді вага рюкзака розподілитися рівномірно.

3. Лямки й ручки На лямках мають пряжки, що регулюються і дозволяють змінювати їхню довжину залежно від одягу й зросту дитину. Лямок має бути обов’язково дві. Не можна носити рюкзак на одній лямці – у цьому випадку його вага припадає на одне плече, що призводить до сколіозу. Звісно, лямки мають бути однакової довжини. Крім того – оббиті м’яким матеріалом, щоб не врізалися в плечі, міцні, прошиті, а не приклеєні. Ширина лямок – не менше 4 см.

Ручки мають бути гладенькими, без вирізів, випуклостей, гострих деталей.

4. Спинка Тверда спинка й міцне дно дозволять зафіксувати хребет дитини. Твердість спинки та її оббивка мають запобігати тиску вмісту рюкзака на спину школяра. Сучасні виробники зазначають на своїх рюкзаках, що він ортопедичний. Гарний варіант – ортопедичний рюкзак із пластиковим каркасом, внутрішня частина якого прилягає до спини. (Якщо, звісно, цей пластиковий каркас не збільшить вагу рюкзака.)

Пам’ятайте, що: - там, де рюкзак прилягає до спини, не можна розміщати предмети, які можуть травмувати; з цього боку має бути відділення для книг; - на спинці має бути м’яка прокладка із тканини, що запобігає запотіванню спини дитини; - усередині повинні бути відділення для зошитів і пеналів, а зовні – кишеньки для дрібних предметів.

5. Безпека Зверніть увагу на наявність у рюкзака світловідображаючих елементів, яскравих кольорів, що впадають в око, ременів, значків, світлорозсіювачів з боків і в центрі рюкзака.

6. Зручності Із зовнішньої боку «правильних» рюкзаків є відділення для сніданку, з фольгою всередині. Практично завжди воно є в імпортних дорогих рюкзаках. Нерідко до шкільного рюкзака виробники додають ще й коробочку для сніданків, а також сумки для взуття й спортивного одягу, пенал та інші приємні деталі.

7. Зовнішній вигляд Звертайте увагу на вироби з міцної й водонепроникної тканини. Навіть якщо дитина виваляє такий рюкзак у грязюці або проллє на нього компот, його достатньо буде протерти. А якщо все-таки доведеться випрати – те без видимих наслідків.

Майбутній школяр повинен обов’язково приміряти рюкзак (не порожній, а з книгами). Так ви одразу побачите всі недоліки (неправильний перерозподіл предметів, перекошені шви).

Купуючи рюкзак разом з дитиною, враховуйте її думку. Це ж її особиста річ і вона повинна їй подобатися.