Чому в більшості випадків при утепленні стін будинку утеплювач розташовують із зовнішнього боку стіни, а не з внутрішнього? Давайте розберемося разом.

Точка роси або що потрібно враховувати при утепленні стін

Не влізаючи в нетрі наукових термінів, викладемо поняття «точки роси» наступним чином: точка роси – це температура, до якої потрібно охолодити повітря, щоб пари води, що містяться в ньому, досягли насичення і перейшли в рідкий стан (випала роса).

Точка роси залежить від вологості повітря: чим вища вологість повітря, тим на менше значення потрібно охолодити повітря для початку випадання роси. При відносній вологості повітря близько 100% точка роси збігається з фактичною температурою повітря.

Розглянемо стіну будинку: у зимовий час з одного її боку знаходиться тепле повітря квартири, з іншого – холодне або морозне повітря вулиці. Повітря квартири, проходячи через стіну, віддає їй частину тепла, поступово охолоджуючись. У разі однорідної структури стіни місце, в якому це повітря досягне точки роси, буде розташоване всередині стіни.



pic

Якщо на зовнішній стороні цієї ж стіни розташувати шар утеплювача, точка роси з товщі стіни переміститься ближче до межі між її зовнішньою стороною і утеплювачем, а сама стіна буде перебувати в «теплій зоні» – матиме температуру, схожу з температурою повітря в будинку.



pic

Зовсім інша картина спостерігається, якщо стіна будинку утеплена зсередини. При такому розкладі точка роси зміститься до внутрішньої сторони стіни ближче до місця її контакту з утеплювачем. Стіна при цьому «перейде» в «холодну зону» і температура її стане приблизно дорівнювати температурі повітря на вулиці. Конденсат, що буде неминуче утворюватися на внутрішній частині стіни погіршить теплоізоляційні властивості утеплювача, стане джерелом сирості, появи цвілевих грибків і призведе до повільної, але вірної руйнації як утеплювача, так і несучої конструкції.



pic

В результаті може скластися парадоксальна ситуація, коли після утеплення стін будинку з внутрішньої сторони, в ньому стане ще холодніше, ніж до утеплення.

Утеплення стін ззовні та зсередини: переваги та недоліки

Головною перевагою утеплення стін ззовні є можливість уникнути утворення конденсату всередині житлової зони або в безпосередній близькості від її межі.

Ще один плюс даного способу утеплення – відсутність пилу, бруду і будівельних відходів всередині житлового приміщення під час виконання робіт з утеплення.

Важливим є і те, що при утепленні стін із зовнішнього боку, враховуючи невеликі розміри кімнат в основній частині багатоповерхівок, не відбувається зменшення внутрішньої площі приміщення.

Є і недоліки. Це необхідність будівельних риштувань або оренда підйомної техніки, залежність можливості виконання робіт від примх погоди у вигляді дощу або сильного вітру.

В результаті виконання робіт з утеплення зовнішнього боку стін будинку істотно змінюється вид його фасаду, що в разі, якщо будинок становить собою культурну цінність, є неприпустимим.

Неможливим стає застосування такого способу утеплення і тоді, коли із зовнішнього боку стіни розташований деформаційний шов будівлі або ж знаходиться інше неопалюване приміщення.

Розташування шару утеплювача з внутрішньої сторони стіни дозволяє виконувати роботи в будь-який час року і незалежно від погоди, відпадає необхідність у використанні будівельних риштувань або підйомної техніки, що помітно зменшує підсумкову суму в будівельному кошторисі, зовнішній вигляд будинку залишається незмінним.

Всі ці переваги нівелюються необхідністю звільняти простір усередині приміщення і виконувати підготовку його стін. Але все ж таки головним недоліком є вже описане вище зміщення точки роси всередину будівлі і висока ймовірність випадання конденсату на внутрішній стороні стіни прямо під шаром утеплювача.

Саме з цієї причини утеплення стін необхідно виконувати з їх зовнішнього боку. Якщо ж це неможливо, слід ретельно вибрати тип утеплювача, його товщину і подбати про ефективний парозахист.

Джерело: korusna.info