За таким принципом працюють народні обранці. Експерти дослідили як втілюються у життя передвиборчі обіцянки. За їхніми підрахунками, на виконання партійних програм народні депутати за рік витрачають аж... 15 днів. Чи знайшлися такі, що не словом, а ділом? Ірина Ничипорук про це.

Ні передвиборчим обіцянкам! Під таким гаслом пройшов 2009 у депутатів верховної ради. Принаймні у цьому запевняють представники фундації „Відкрите суспільство”, які вже дев'ятий рік поспіль досліджують роботу народних обранців. Цьогорічний аналіз довів просту істину: передвиборчі обіцянки й реальна спрямованість депутатів питання кардинально протилежні. Столичні науковці навіть створили рейтинг виконання обіцянок парламентськими фракціями.

Не далеко від столичних колег втекли й депутати міських рад Рівне нщини. За дослідженням обласної організації Комітету виборців України, місцеві депутати частенько ігнорують своїх виборців. Лише у половині випадків депутати міської ради були присутні у місці прийому виборців, в обумовлений час. Не оминули увагою й рівень виконання передвиборчих обіцянок депутатами міськрад.

У той же час експерти запевняють: український виборець дорослішає й стає прагматичнішим. Підтверджують це набрані на президентських перегонах відсотки молодими політиками. Проте надто радіти рано, кажуть знавці, адже більшість людей при виборі все одно керуються емоціями.