Спочатку потрібно визначити походження плями на стіні. Швидше за все, вона з'явилося там у результаті зовнішнього впливу. Це може бути кава, чай, сліди брудних пальців й інші забруднення. Втім, це можуть бути й плями фарби, яка також псує враження (наприклад, потрапила на стіну при підфарбуванні стелі).

Дитячі пустощі не проходять даром для стін будинку або квартири. Малюк то хоче залишити автограф на підлозі, то намалювати карлюки на стіні. Як привести в порядок зіпсовану фарбовану стіну?

pic

1. Звичайні карлючки, залишені авторучкою, фломастером або олівцем, можна стерти губкою, змоченою у чистій воді. Якщо пляма несвіже, краще скористатися очищаючим гелем (підійде навіть для миття посуду) або господарським милом.

2. Якщо є бажання помити всю стіну, додайте у воду соди. Миють стіну знизу вверх, а потім промивають чистою водою зверху вниз, часто міняючи воду і насухо витираючи вимиті ділянки м'якою, добре вбирає тканиною (наприклад, бавовняної або байковою).

3. Щоб вивести жирні плями, варто використати спеціальне мило для знежирення стін, його також називають цукрове мило (sugar soap).

4. Незмивні плями доведеться зафарбовувати фарбою, підібраною в тон до кольору стіни.

5. Після миття та фарбування можна надати стіні блиск, протерши її замшевої тканиною.

А от якщо пляма з'явилася в результаті неправильного фарбування, неякісних матеріалів, упоратися з ним буде складніше. Кожен варіант варто розглянути індивідуально.

pic

1. Якщо стіна затікає, і по ній розповзається пляма, потрібно усунути причину появи цих плям, зчистити старий шар фарби, проґрунтувати і пофарбувати знову до такого стану, щоб фарба не виділялася на тлі стіни. Для цього використайте ту ж саму фарбу.

2. Якщо стіна біла й має рельєфну поверхню, а на ній механічним образом з'явилися стійкі почорніння, то зафарбувати їх тією же фарбою. Якщо пляма не стійка, спробуйте видалити її за допомогою промивання стін. До речі, робити це потрібно регулярно: олійна фарба зовсім не боїться води, а от акрилова не така стійка.