Затоплення – це завжди неприємно. Коли по стінах біжить вода, стресовий стан гарантовано: не знаєш, за що хапатися, і подумки прощаєшся зі зробленим нещодавно ремонтом. Головне в цій ситуації – не розгубитися і все зробити правильно.

Зупиніть стихію

Якщо ситуація не критична (зі стелі не ллє, як з відра), першим ділом підніміться до сусідів зверху:

– Якщо у них трапилася аварія, і вони намагаються ліквідувати її наслідки, залишіться і допоможіть: чим більше води буде зібрано на підлозі у сусідів, тим менше її виявиться у вас на стінах і стелі;

– Якщо їх немає вдома, то зателефонуйте голові житлового кооперативу чи в аварійну службу: вони перекриють загальну подачу води в будинку.

Якщо ж ситуація критична, то рятуйте речі. Ремонту не уникнути! Але якщо вода заллє працюючий холодильник чи телевізор, то недалеко і до короткого замикання. Вимкніть з мережі всі електроприлади і накрийте їх клейонкою чи поліетиленом.

Будьте спокійними

Сфотографуйте картину потопу, зберіть воду, заспокойтеся і спробуйте тверезо оцінити ситуацію. У першу чергу, зверніться до ЖЕКу для складання акту про затоплення і дефектної відомості.

Акт про затоплення має містити:
– детальний опис того, що сталося;
– зазначення можливих причини потопу;
– фіксацію всіх можливих прихованих ушкоджень, які можуть проявитися через кілька днів;
– реквізити:
1) дату;
2) місце складання акту (адреса квартири);
3) П.І.Б. та посади осіб, що склали акт.

Дефектна відомість містить інформацію про всі зіпсованих в результаті події речі.

Акт про затоплення і дефектна відомість повинні залишатися у вас на руках аж до відшкодування збитків (у добровільному порядку чи за рішенням суду).

Далі слід оцінити збиток від затоплення квартири. Це може зробити незалежна комерційна організація, яка складає кошторисну документацію з оцінки житла. Не забудьте зберегти платіжний документ! Пізніше буде можливість відшкодувати ці витрати.

На практиці

З сусідами можна спробувати владнати питання мирно: буде простіше і для вас, і для них. Адже вам ще довго жити під одним дахом. А судовий розгляд може зіпсувати ці відносини назавжди. Якщо вирішити питання полюбовно не вдалося, то доведеться звернутися до суду. Тому готуйте позовну заяву з зазначенням розміру вимог, де слід врахувати:

– суми, відображені у звіті незалежної оціночної компанії і кошторисі відновлювального ремонту;
– оплату послуг незалежної оціночної компанії;
– витрати на послуги юристів;
– витрати, необхідні для відновлення зіпсованого майна.

Необхідні документи для суду:

– копія свідоцтва про право власності на житлове приміщення чи договір соціального найму;
– висновок незалежного експерта про заподіяний збиток;
– кошторис відновлювального ремонту (як правило, складають представники експлуатаційної організації, але може бути складений і незалежним оцінювачем);
– акт про затоплення;
– дефектна відомість.

Страхування

Щоб уберегти себе від зайвих нервових потрясінь, можна застрахувати квартиру і майно від затоплення. В цьому випадку всі витрати на ремонт покриє страхова компанія не залежно від того, хто буде винен.

Експерти рекомендують застрахувати квартиру не тільки на випадок «витікання води з каналізаційних і водопровідних систем», а й на пошкодження внутрішнього оздоблення і майна. При цьому страхова компанія сплатить збитки тільки у випадках:

– якщо повідомте про затоплення протягом 2-х днів;
– якщо повідомите про інцидент пізніше, але надасте документ (виписку зі стаціонару, посвідчення про відрядження), який підтверджує, що не могли звернутися в компанію своєчасно з поважної причини.

Джерело: korusna.info