На фасаді фарного костелу Яна Непомука у Дубно більш ніж через півстоліття знову повернеться напис латиною «GLORIA TIBI DOMINE», що означає «Слава тобі, Господи!». Вже тиждень тут йдуть реставраційні роботи.

Як розповів настоятель храму Гжегож Оважани зараз проводиться зовнішній ремонт фасаду. За 185 років у багатьох місцях цегла розсипалася. Також не тримається тиньк. Будівлі потрібен ремонт. Капітального ремонту, щоб повернути зовнішній вигляд храму, який був до 1939 року не буде, недостатньо коштів. Єдине що, цього року повернеться історичний напис на латині «GLORIA TIBI DOMINE». Спонсорує ремонт польський меценат. Також приєдналися до відновлення храму постійні спонсори-підприємці з Дубно. Вони проводять ремонт і безкоштовно надали будівельні матеріали.



pic

Нагадаємо, що 1959 року розпорядженням Дубенської районної ради в приміщенні був зроблений спортзал місцевої спортивній школі і будівлю не реставрували. В 1994 році рішенням Дубенської міської ради храм повернули місцевій громаді римо-католиків. Зафіксовано історичний факт, що 150 років тому, у часи гонінь російського самодержавства католицької віри, в храмі відбулося євхаристійне чудо. Коли віруючі прийшли помолитися в променях над вівтарем з'явився Ісус з розпростертими над людьми руками, ніби їх підтримував. Поки всі молилися, Ісус не зникав. Тодішня влада заборонила священику розповідати цю історію, проте незабаром з прихожан про неї стало відомо далеко за межами Волині. Факт чуда зафіксований в документах Ватикану.

Джерело: dubno.in.ua

pic



pic Костел за часів Польщі.