Ви вирішили пофарбувати стіни у вашій квартирі чи будинку? Тоді ця інформація саме для Вас. Як відомо, кольори впливають на психіку і здоров'я людини. Тому вибирати колір фарби для фарбування стін вашої оселі потрібно дуже ретельно, розуміючи, що колір також впливає на настрій, заспокоює і стимулює активність.

Отже:

Червоні кольори викликають занепокоєння і діють збудливо. Найчастіше цьому кольору і його відтінкам віддають перевагу чоловіки. Однак, тривале перебування в приміщення з червоними стінами стомлює очі і дратує.



pic

Якщо в приміщенні переважає червоний колір, від цього підвищується дратівливість і агресивність. Крім того, він візуально зменшує простір. Разом з тим червоний колір покращує травлення, і тому він добре підходить для оформлення їдальні.

Жовті тони створюють відчуття тепла, піднімають настрій, заспокоюють, покращують працездатність, сприяють творчості.



pic

Жовтий колір допомагає зосередитися, підвищує творчу активність, тому його можна використовувати для робочого кабінету, тільки він не повинен бути занадто яскравим. Також жовтий колір добре виглядатиме в приміщеннях з вікнами на північну сторону.

Помаранчеві тони зорово зменшують відстань, діють збудливо на емоційний стан людини. У такі тони стіни фарбують дуже рідко.



pic

Зелені тони дуже добре заспокоюють, розслаблюють очі, створюють чудові умови для відпочинку.

pic

Блакитні тони заспокоюють, а також навівають відчуття легкості і глибини.



pic

Фіолетові тони викликають меланхолійні настрої, відчуття смутку та печалі. Фіолетовий не слід вибирати для оформлення приміщення: його вплив на психіку виявляється в дуже великому пониженні фізичної активності і працездатності, виникненні пригніченого стану.



pic

Вчені рекомендують, не фарбувати приміщення в який – небудь чистий колір – це гнітюче діє на психіку людини. Тому в насичені чисті кольори стіни фарбують рідко. А фарби зазвичай змішують з білої або нейтралізують добавкою фарби протилежного по гамі кольорів (червона – із зеленою, жовта – з фіолетовою).