Сциндапсус - одна з найпопулярніших ліан серед кімнатних рослин. Вона досить невибаглива у догляді, завдяки чому користується великою популярністю у квітникарів. Для домашнього вирощування підходять всього кілька видів цієї рослини, вони досить комфортно себе почувають в квартирних умовах. Сциндапсус - тіньовитривала рослина, тому він може прикрашати в квартирі такі куточки, де інші квіти просто загинуть.

Відповідне місце

Щоб визначити потребу сциндапсуса в кількості сонячного світла, досить подивитися на окрас його листя, чим він більш строкатий і барвистий, тим більша потреба рослини в освітленні. Для таких представників даного виду слід знайти добре освітлене місце, куди не доходять прямі сонячні промені. Якщо ж у вас попався сциндапсус з темно-зеленим листям, то він абсолютно спокійно перенесе і тінь, і півтінь. У зимовий період, коли день стає набагато коротшим, рослину все таки бажано переставляти на більш освітлену частину кімнати. Родина сциндапсуса - тропічні ліси Азії, тому будь-які різкі перепади температури і холодні потоки повітря згубні для цієї рослини. Вибираючи місце для горщика з домашньою ліаною, потурбуйтеся про відсутність протягів.

pic

Оптимальний полив

Рясність поливу для сциндапсуса варіюється в залежності від сезону і температури в приміщенні. Навесні і влітку поливати рослину в середньому потрібно 2-3 рази в тиждень, не заливаючи її, але при цьому і не пересушуючи землю. Для цих цілей завжди потрібно використовувати теплу відстояну воду, так рослина буде рідше хворіти. А ось з пониженням температури в приміщенні, де оселився вазон, полив слід скоротити до мінімуму. Для підтримки ефектного зовнішнього вигляду, листя даної рослини слід регулярно обприскувати з пульверизатора і протирати вологою ганчіркою.

pic

Температура і вологість

Незважаючи на те, що сциндапсус - рослина тропічна, у приміщенні зовсім не обов'язково створювати такі умови. Для швидкого і активного росту домашньої ліани буде достатньо підтримувати температуру в приміщенні в межах +13-23 градуси. Якщо позначка термометра опуститися нижче відмітки +12, то рослина може загинути, тому в холодну пору не залишайте сциндапсус на неопалюваних балконах або терасах. Також слід сказати, що температура вище +25 градусів також некомфортна для рослини, але якщо сталося так, що кімната занадто нагрілася, то допоможе рослині рясний полив, висока вологість у кімнаті і регулярні обприскування. Один з головних ворогів сциндапсуса - сухе повітря в приміщенні, тому постарайтеся підтримувати рівень вологості в кімнаті, де мешкає сциндапсус, не нижче 50-60%. Найнебезпечніше місце для сциндапсуса - це місце поблизу опалювальних приладів і калориферів, вони жахливо сушать повітря, через що рослина втрачає свій декоративний вигляд.

pic

Підгодівля

Підгодовувати дану рослину слід не рідше двох разів на місяць, як правило, для цих цілей використовують рідкі мінеральні добрива. Взимку внесення добрив потрібно припинити, в цей час квітка відпочиває і набирається сил для інтенсивного росту у весняно-літній період.

  Пересадка

Пересаджують сциндапсус раз на рік. Це ті рослини, які не досягли віку трьох років, а всі інші можна і рідше, раз на 2-3 роки. Виконують цю процедуру ранньою весною, до початку активного росту рослини. Для цього знадобиться пухкий родючий грунт, найчастіше для цих цілей змішують дернову та листову землю і пісок. При пересадці всю стару землю з кореня потрібно видалити, свіжу землю в новій ємності постарайтеся не утрамбовувати, оскільки кисень дуже важливий для активного зростання даної рослини, а він може циркулювати тільки в пухкій землі. Після пересадки сциндапсус потрібно рясно полити, а всю зайву воду, яка стекла через отвір в піддон, слід злити.

pic

Розмноження сциндапсуса в домашніх умовах

Найпопулярніший спосіб розмноження сциндапсуса в домашніх умовах виконується методом живцювання. Для цього зрізаний живець з 2-3 листочками або ставлять у воду, до появи корінців, або укорінюють відразу в торфяно-пісочний грунт, ємність з яким розміщують в теплиці. І в першому, і в другому випадку рослина проростає досить швидко, після чого пагін з корінням пересаджують в окрему ємність, де він продовжує рости вже як "доросла рослина".