Усім нам відомо, що регулярні місячні, як правило, є запорукою жіночого здоров'я і свідчать про те, що щомісяця, кожна з нас може стати майбутньою мамою. Адже саме при регулярному статевому житті і здоровому менструальному циклі відбувається овуляція - момент, коли яйцеклітина жінки готова до запліднення. При цьому якщо у жінки місячні йдуть регулярно, то вирахувати цей момент зовсім нескладно. Тим більше, що методів визначення овуляції в цьому випадку вистачає: тести на овуляції, вимірювання базальної температури, аналізи на гормони, діагностика дозрівання за допомогою УЗД і т.д. Однак що ж робити, якщо ви не належите до числа «щасливиць», які не переймаються про настання місячних, так як вони йдуть «точно за календарем»?

Як визначити овуляцію, якщо ви страждаєте нерегулярним менструальним циклом, і місячні йдуть «коли їм заманеться»? Отже, давайте розглянемо основні методи визначення овуляції і розберемося, чи можна їх використовувати жінкам, менструальний цикл яких далекий від досконалості. Почнемо з тестів на овуляцію. Визначити, коли настає овуляція при нерегулярному менструальному циклі за допомогою тестів на овуляцію можна, але дуже проблематично, так як обчислити час тестування майже неможливо. Навіть якщо ви відлічити потрібний день з дня початку місячних, то велика ймовірність того, що тест покаже помилковий результат. Справа в тому, що на такий результат можуть вплинути захворювання, які спровокували збій в менструальному циклі, такі як: полікістоз яєчників, проблеми з ендокринною системою, а також найменший стрес. Тому, вдаватися до цього методу визначення овуляції рекомендується хоча б після трьох місяців регулярного менструального циклу. Що стосується аналізів на гормони, які часто беруть при нерегулярному циклі, то тут також велика ймовірність недостовірного результату, так як перший аналіз потрібно здати на 5-7 день менструації, а другий на 18-22 день менструального циклу . Ну а про те, що при нерегулярному циклі перерва між місячними може затягнутися і на всі 45, а то й більше днів - ні для кого не секрет. У цьому випадку овуляція може відбутися і на 31 день циклу, при цьому аналізи цього «не помітять».

Вимірювання базальної температури - ідеальний спосіб для визначення овуляції, причому навіть при нерегулярному циклі. Єдине, що в цьому випадку вам доведеться вимірювати її протягом трьох місяців щодня, ретельно записуючи всі зміни в зошит. Дуже важливо скрупульозно стежити за стрибками температури, так як навіть найменший скачок в 0.3 градуса може свідчити про те, що овуляція вже пройшла. Також щоденні записи протягом такого тривалого часу допоможуть вам більш ретельно визначити приблизні числа настання овуляції і розрахувати час, коли потрібно активно діяти. Однак найкращим і достовірним способом дізнатися, коли настане овуляція при нерегулярному менструальному циклі, є контроль росту фолікулів на УЗД. Відзначимо, що перше дослідження фолікулів проводять на 7-8 день циклу, друге - на 10-12, третє і подальше - за вашим бажанням або рекомендацією лікаря. При цьому якщо фолікул досяг розміру від 18 до 21 мм, то це свідчить про швидке настання овуляції. Більш того, за допомогою УЗД ви можете з'ясувати, чи стався розрив фолікула, і чи вийшла яйцеклітина. Для цього проводять УЗД через кілька днів після овуляції. Якщо розрив відбувся, то очікуйте «лелеки». Ну а якщо ні, то, швидше за все, у вас проблеми з яєчниками, які легко вирішуються сучасними методами медичного лікування. У кожному разі, зневірятися ніколи не варто, адже якщо у вас є величезне бажання стати щасливими батьками, ви ними обов'язково станете. Головне вірити!



pic

Бажаю вам успіху!