Впевненість - почуття, властиве всім успішним особистостям. Наведіть приклад хоча б однієї по-справжньому успішної людини, яка б не була впевненою у собі. Я таких точно не знаю, а ви? Отже, чи можна навчитися бути впевненою в собі? Чи ця якість, дана людям з народження? Спробуємо дізнатися разом.

Важливо усвідомлювати, що впевненість прищеплюється людині з самого раннього віку. Якщо близькі люди підтримують в дитині відчуття власної значущості, спрямовують на досягнення успіху, тоді велика ймовірність, що з неї виросте дуже впевнена у собі людина.

А як бути коли все по іншому? Якщо безтурботне дитинство вже давно пройшло, а ви залишилися сам на сам зі своїм життям і підтримати вас особливо-то й нікому. Невже все втрачено? Зовсім ні. Впевненість можна розвинути в собі, як, утім, і будь-яку іншу якість.

Ось декілька прийомів, які можуть допомогти розвинути впевненість.

Згадайте моменти коли ви були максимально впевнені в собі та постарайтеся викликати ті відчуття, які ви тоді отримали. Якщо не дуже вийшло - не біда. Намагайтеся знову й знову. Будьте наполегливими.

Одягніть на зап'ястя гумку. Коли відчуєте невпевненість у собі, натягніть цю саму гумку і відразу відпустіть. Суть методу в тому, щоб при прояві непевності викликати у себе неприємні відчуття, тим самим зміцнивши в своїй свідомості це негативне почуття.

Після цього одразу викликаємо в собі протилежний стан - стан впевненості, як говорилося вище. Якщо вийшло, потрібно цей стан впевненості закріпити позитивними емоціями: наприклад, з'їсти плитку шоколаду. Коли цей прийом буде виходити у вас автоматично, гумку можна буде зняти. Наступний крок - постановка голосу, погляду та постави. Адже впевнені люди і зовні виглядають впевнено.



pic

Постійно слідкуйте за своєю ходою. Ваші рухи повинні бути відкритими, жести виразними. Не сутультеся, розправте плечі: хода повинна бути прямою і чіткою. Всім своїм виглядом ви повинні показувати, що ви дуже впевнена у собі людина. Адже мова тіла підсвідомо впливає на вас, на вашу впевненість у собі.

Поставте свій голос. Ви повинні навчитися контролювати весь його діапазон: від найнижчих частот до максимально доступних вам високих. Контролюйте тембр. У діалозі зі своїм співрозмовником треба вміти говорити як м'яко, коли розмовляєте з приємною і цікавою людиною, так і жорстко, коли треба відстояти свою думку чи довести свою правоту.

І, нарешті, найголовніше - інтонація. За допомогою інтонації треба вміти передавати іншим свій настрій та емоції або, навпаки, негативне ставлення до опонента. За допомогою інтонації, тембру і висоти свого голосу можна не лише справити на інших враження дуже впевненої в собі людини, але й успішно домогтися в розмові своєї мети. Домагайтеся того, аби ви могли дивитися в очі будь-якій людині, не відводячи погляду. Навчіться передавати за допомогою погляду необхідні вам емоції.

Ось так, поступово, крок за кроком, входьте в образ впевненої людини. І, можливо, спочатку це буде лише тільки образ, а вправи будуть вам в тягар. Але з часом ви відчуєте, що ваша невпевненість кудись зникла, що досягати поставлених цілей стало набагато простіше і приємніше, з'явився азарт і жага до перемог.

І наостанок - частіше посміхайтеся! Адже посмішка - одна з найголовніших ознак впевненої в собі людини.