Якщо у вас затримка місячних, і ви підозрюєте про настання вагітності, то самим простим і швидким способом для перевірки своїх здогадок в домашніх умовах буде проведення тесту.

Сучасні тести досить точні, абсолютно доступні і дуже прості у використанні. Але як бути, якщо до передбачуваного початку менструації ще далеко, а сумніви щодо ймовірно настання вагітності закрадаються вже зараз? Чи буде точним тест на вагітність, проведений ще до настання затримки місячних? Коли тест показує вагітність? Сучасні тести для визначення вагітності відрізняються високою достовірністю і чутливістю. Незалежно від якості та фірми-виробника, всі вони працюють за одним принципом. Тест містить спеціальну речовину, що реагує на присутність в сечі жінки гормону гонадотропіну. Хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ) виділяється хорионом (формується плацентою), тобто при відсутності вагітності його практично немає в крові (за винятком деяких факторів: хвороби, прийому гормональних лікарських препаратів).

Гонадотропін починає виділятися відразу після впровадження ембріона в стінку матки, що відбувається не раніше, ніж через 7-10 днів після запліднення. Але в цей час його рівень тільки-тільки починає рости. Кожні два дні концентрація гонадотропіну подвоюється і після закінчення певного часу досягає рівня, коли тест здатний його «розгледіти». Цей момент і є визначальним терміном доцільного проведення тесту. Саме з цієї причини лікарі, фармацевти і всі, хто знайомий з принципом дії тестів, рекомендують робити тестування не раніше, ніж на третій день затримки місячних. Вважається, що раніше проведена процедура не є достовірною через занадто низького вмісту ХГЛ. Але якщо вам вже зовсім несила - в аптеках продаються високочутливі тести (як правило, це струменеві тести), що розпізнають гонадотропін в невисоких концентраціях і дозволяють їх використання ще до початку передбачуваних місячних. Як це працює?



pic

Чи покаже тест на вагітність до затримки? Якщо зачаття відбулося і жінка вагітна, то рівень гормону ХГЧ в її крові починає активно підвищуватися і до першого дня очікуваного менструального циклу він зазвичай вже перевищує 100 мМО / мл. Концентрація гонадотропіну в сечі, яку і використовують як тестовану рідину, коли проводять аптечний тест на вагітність, знаходиться на рівні в два рази меншому, ніж у крові, тобто до очікуваного дня початку місячних становить близько 50 мМО / мл. Сучасні високочутливі тести здатні ідентифікувати гонадотропін при концентрації 10-20 мМО / мл. Отже, їх можна проводити значно раніше, ніж настане затримка. При цьому необхідно звертати увагу на чутливість тесту - дана інформація вказується в інструкції або прямо на упаковці. Однак слід розуміти, що достовірність завчасно проведеного тесту буде недостатньо високою, точніше ймовірність отримання хибних результатів при тестуванні до затримки місячних існує досить велика. А тому, коли б не проводився тест на вагітність - до затримки місячних або вже після - для максимальної точності його результатів необхідно повторити процедуру через кілька днів (а ще краще - зробити це неодноразово). І обов'язково пройти огляд у гінеколога, якщо місячні так і не наступлять. Нерідко причиною затримки менструації можуть бути гінекологічні або інфекційні захворювання органів репродуктивної системи.

pic