Від того, наскільки правильно ви будете доглядати за саджанцями в перші роки їхнього життя, залежать майбутні врожаї фруктових дерев. Тому дуже важливо знати основи догляду за молодими деревами і не пропустити основні етапи їх розвитку.

Формування пристовбурного кола

Після посадки саджанця в землю, слід сформувати так зване пристовбурне коло, завдяки йому молоде дерево значно простіше удобрювати і поливати, адже всі необхідні не розіллється по території саду, а потрапить до місця призначення - до коріння молодого дерева. У перший рік життя пристовбурне коло саджанця може бути 30-40 сантиметрів, а в подальшому воно розширюється. Пристовбурне коло завжди повинне бути очищеним від бур'янів і добре прорихленим. Такі нескладні дії допоможуть забезпечити кращий доступ кисню до кореневої системи.



pic

Полив

Необхідна кількість води залежить від того, на якому грунті росте саджанець, і від погодних умов. Так, у випадку, якщо дерево посаджено на піщаному грунті, та ще й літо видалося спекотним і сухим, то молоде деревце слід поливати не менш 6-7 разів за рік. В один полив під корінь виливається по 3-4 відра води, після чого землю ву пристовбурних колах слід прорихлити. Якщо ж ви вибрали гарну землю для посадки і дерево не відчуває гострого дефіциту вологи, то достатньо буде полити саджанець три рази, перший - на початку квітня, другий - у травні, а третій - у червні.



pic

Підгодівля

Необхідна кількість добрив залежить від того, наскільки правильно рослина була удобрена під час посадки. Якщо всі потрібні процедури були виконані, то молодому дереву цього буде достатньо на рік. Але якщо посадка виконувалася «на швидку руку», то вже через місяць після посадки слід внести в пристовбурні кола хлористий калій, суперфосфат і аміачну селітру. Як тільки вашому саджанцю виповниться рік, слід розширити його пристовбурне коло приблизно на півметра. Друга підгодівля здійснюється на початку другого року життя вашого саджанця, залежно від того, наскільки добре дерево розрослося в перший рік життя залежить кількість необхідних мікроелементів. Якщо необхідно прискорити зростання саджанця, то додайте сечовину і більшу кількість аміачної селітри. Вони азотовмісні, тому дерево відразу нажене необхідну висоту.

Обрізка молодих дерев

У перші роки життя важливу роль виконує обрізка молодих пагонів, оскільки саме в цей час відбувається формування крони дерева. Обрізається одна четверта частина пагонів, робити це слід спеціальними секаторними ножицями. Цю процедуру можна виконувати до настання морозів, оскільки молода рослина може не пережити зиму. Якщо саджанець ще до посадки виявився занадто великим, то першу обрізку потрібно виконати відразу після покупки молодої рослини.



pic

Мульчування пристовбурного кола

Найчастіше для мульчування використовують торф, перегній або компост. Нетовстий шар мульчі дозволяє накопичувати і зберігати необхідний рівень вологості в грунті. Для фруктових дерев краще не використовувати тирсу хвойних рослин для мульчування. У зимовий період даний шар буде виконувати роль «зігріваючої ковдри», яка допоможе молодій рослині перезимувати.

Перша зимівля

Перша зима і морози - досить серйозне випробування для молодої рослини, тому деревцю слід допомогти перезимувати. Для цього потрібно придбати спеціальний матеріал для укриття, він захистить дерево від різних гризунів, обігріє в холодний період і ранньою весною врятує від опіків. Обертати дерево найкраще удвох, в такому випадку ймовірність того, що ви не поламаєте гілки, значно вище. Убезпечити від сильних вітрів зможе правильна опора, яка не зашкодить кору дерева.