Народження дитини - диво, та й зачаття залежить від такого унікального поєднання різноманітних факторів, що інакше як божественним промислом його не назвеш. У підготовці до вагітності, навпаки, немає нічого чудесного: доведеться потрудитися, щоб максимально підвищити шанси на народження здорового малюка.

Вважається, що починати підготовку потрібно з візиту до лікаря не менш, ніж за 2-3 місяці до планованого pачаття.

Насправді, багато чого можна зробити і раніше. Як тільки ви вирішили, що не проти завести дитину, потрібно максимально оздоровити своє життя:

• налагодити режим праці та відпочинку, намагатися раніше лягати і висипатися;

• перестати годинами сидіти за комп'ютером;

• гуляти по 2:00 в день (ця звичка стане в нагоді і під час вагітності),

• зробити фізичні навантаження регулярними і посильними («побиватися» в тренажерному залі не варто);

• уникати хронічного стресу;

• позбутися шкідливих звичок: постарайтеся кинути палити до початку вагітності, про алкоголь і мови немає - лікарі рекомендують не пити протягом трьох місяців до зачаття дитини, і треба розуміти, що безпечних доз алкоголю не існує.



pic

Харчування має стати достатнім по калорійності (доведеться «злізти» з дієти) і різноманітним. Віддавати перевагу потрібно сезонним овочам і фруктам, звівши до мінімуму рафіновані продукти і напівфабрикати. Відправляючи в рот черговий пончик, думайте: «А яку користь я від цього отримаю? А моя майбутня дитина? »У вашому раціоні має бути достатньо вітамінів і мікроелементів, особливо заліза (м'ясо, злаки, овочі), кальцію (молочні продукти), фолієвої кислоти (листяні овочі, банани, молоко і т.д.) - ці речовини особливо необхідні для повноцінного розвитку плоду. Не варто налягати на печінку та інші продукти, багаті вітамінами А і Д, які можуть накопичуватися і, в підсумку, нашкодити плоду, а також на каву та інші кофеїновмісні напої.

Майбутній батько, в ідеалі, теж повинен дотримуватися цих правил: від них багато в чому залежить якість «вихідного матеріалу» - тобто, сперми.



pic

Крок 2: обстеження

Розумних жінок, ретельно плануючих вагітність, з кожним роком стає все більше. Цілком імовірно, що вас похвалять і ретельно допитають на предмет хронічних захворювань і генетичних проблем аж до сьомого коліна, в особливих випадках знадобиться консультація генетика. Потім знадобиться комплексне обстеження стану здоров'я.

Для початку доведеться скласти три мазка:

• гінекологічний - на визначення кількості та якості флори в піхві, уретрі і каналі шийки матки;

• цитологію шийки матки (чи ракових клітин);

• мазок методом ПЛР на інфекції, що передаються статевим шляхом.

При плануванні вагітності будуть необхідні аналізи крові (загальний, біохімічний, на гормони щитовидної залози, на ВІЛ, сифіліс, гепатити групи В і С, краснуху, вірус простого герпесу, цитомегаловірус та TORCH-інфекції) і сечі - тільки загальний, якщо ніяких додаткових проблем з нирками немає.

Знадобляться також флюорографія та УЗД органів малого таза.

Крім гінеколога, потрібні будуть візити до стоматолога, який знищить вогнища інфекції у роті, до ЛОРа, який пошукає мікроби у вусі-горлі-носі, до терапевта, який перевірить всі внутрішні органи, виміряє тиск, пошле на ЕКГ і дасть остаточний дозвіл на вагітність . Якщо тільки не порадить попередньо зробити щеплення від краснухи, вітрянки та гепатиту В - тоді з вагітністю доведеться почекати ще три місяці.

Якщо у вас є або виявляться серйозні хвороби,типу гіпертонії, ожиріння, цукрового діабету, епілепсії, очних хвороб, депресії, тромбозу глибоких вен і т.п, то можуть знадобитися додаткові обстеження та консультації.

Майбутньому батькові не завадить відвідати андролога і терапевта, поговорити з лікарями про хвороби - свої і сімейні - зробити флюорографію та здати основні аналізи на статеві інфекції, тому що його внесок у здоров'я майбутньої дитини - рівно половина.



pic

Загальноприйнята порада вагітним жінкам: «головне, не ковтай ніяких ліків, що б не говорили тобі лікарі», на жаль, у наш час майже нездійсненна. Без деяких препаратів сучасній жінці не обійтися, а вже без додаткових вітамінів і мікроелементів зовсім. Більше того, підготовка до вагітності, за великим рахунком, потім і потрібна, щоб наситити організм всіма необхідними для повноцінного зачаття речовинами. Остаточний список і дозування затвердить лікар, але «кістяк» абсолютно точно складуть:

• фолієва кислота - не менше трьох місяців до зачаття (в більшій дозі при деяких хворобах і народженні дитини з дефектом нервової трубки в анамнезі);

• йодовмісні препарати (близько 20 млн. Чоловік у світі народилися розумово відсталими тільки через йодного дефіциту у їхніх матерів);

• залізовмісні препарати - якщо загальний аналіз крові покаже низький гемоглобін.

• вітамінний комплекс для вагітних - як найбільш оптимальний по дозуванні та складом.

Однак якщо вам доводилося пити антибіотики, протизаплідні, або інші препарати, то після завершення курсу лікування необхідно почекати до зачаття 2-3 місяці - поки вони повністю не виведуться з організму.

Чоловікам теж необхідні додаткові вітаміни і мінерали, які сприятимуть здоров'ю сперми: С, В6, Е, L-карнітин, цинк, фолієва кислота. Пити їх потрібно не менше трьох (а краще шести) місяців до зачаття.

У фіналі вам належить зробити найскладніше - забути про те, заради чого все це було. Неодноразово помічено, що «схибленність» на зачатті та майбутній дитині «відлякує» вагітність. Ви зробили, що могли, дайте можливість вашій з партнером любові і диву.

Бажаю Вам успіху!