Відвідування заказника «Ольманські болота» з 25 серпня для іноземців стало платним.

Розмір плати за відвідування заказника «Ольманські болота» для іноземних громадян та осіб без громадянства, які тимчасово перебувають і тимчасово проживають у Білорусі, в 2015 році становить сім базових величин (1 базова величина складає 180000 рублів), в 2016 році — десятеро базових величин.

Про це повідомляє Рівне вечірнє з посиланням на Державний прикордонний комітет Білорусі.

Внесення плати проводиться одноразово до районного бюджету на розрахунковий рахунок 3600226002419 філії № 121 ВАТ «АСБ Беларусбанк» м Пінська, МФО 150501854, УНП 200676206, призначення платежу 05520. Причому, оплата ДЕРЖАВНОЇ мита можлива і через банки з території України.

Ті ж громадяни, які проігнорують оплату за відвідування заказника і зважаться перетинати державний кордон незаконно, в обхід пункту перетину держкордону, будуть притягатися до адміністративної відповідальності.

Нові умови відвідування заказника для збору дикоросів на білоруській території стосуються жителів 10 прикордонних сіл України, які мають право перетинати державний кордон в спеціальних поблизу н.п. Дроздинь, Хінічево і Заболоть. При перетині держкордону громадяни України крім паспорта та пропуску в прикордонну смугу повинні пред'явити співробітникам органів прикордонної служби квитанцію про оплату державного мита за відвідування заказника.

Штраф за порушення державного кордону встановлений Кодексом про адміністративні порушення Республіки Білорусь і становить суму рівну від 10 до 100 базових величин. Порушення державного кордону протягом року, вчинене повторно, загрожує притягненням винного до кримінальної відповідальності. У порушників буде вилучатися пропуск у прикордонну смугу, що позбавляє їх права проходити оформлення через кордон в сезонних місцях перетину кордону строком на один рік.

Наявність оплати за відвідування заказника у іноземних громадян та осіб без громадянства, які тимчасово перебувають і тимчасово проживають у Білорусі, під час рейдів контролюватимуть працівники Столінської районної інспекції природних ресурсів та охорони навколишнього середовища, заказників «Середня Прип'ять» і «Ольманські болота» Поліського та Столінського лісгоспів.