З початку 2015 року органи прокуратури Рівненської області провели низку комплексних перевірок стану додержання законів і конституційних прав затриманих, ув'язнених та засуджених осіб у місцях позбавлення волі та попереднього ув'язнення.

Особлива увага приділялася дотриманню прав в'язнів в установах державної кримінально-виконавчої служби та спеціальних установах органів внутрішніх справ відповідно до європейських стандартів, питанню їх належного медичного обслуговування, запобіганню катуванням та іншому жорстокому поводженню з ними, законності адміністративного затримання та доставляння громадян і нелегальних мігрантів, забезпеченню їх прав на захист, протидії корупції серед працівників установ.

Прокуратурою забезпечено принципове реагування на порушення прав затриманих, ув'язнених і засуджених та факти нехтування законом.

Так, за результатами перевірок прокурори внесли близько 200 вказівок, до відповідальності притягнуто 132 особи, розпочато 3 кримінальні провадження, з них 1 обвинувальний акт щодо особи вже розглянуто судом та набрав законної сили.

Зокрема, у ході розгляду судом обвинувального акта стосовно працівника Рівне нського слідчого ізолятора, прокурори довели, що останній систематично одержував неправомірну вигоду від громадян за сприяння у передачі особам, що утримуються у зазначеній установі, заборонених предметів (грошей та мобільних телефонів).

Згідно з вироком суду особу визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років з випробувальним терміном строком на 2 роки. А також останнього позбавлено права обіймати посади, пов'язані із здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 2 роки та зі спеціальною конфіскацією.

Вжиті органами прокуратури організаційно-практичні заходи в цілому сприяли посиленню нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах попереднього ув'язнення, виконання покарань та застосування заходів примусового характеру.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Рівне нської області