Мабуть, у сучасному світі сьогодні навіть і не зустрінеш жінки, яка хоч раз не чула про так званий передментруальний синдром, він же ПМС. Навіть якщо жінка не стикається з його проявами безпосередньо, скоріше всього, вона все ж чула (а можливо і чує) або спостерігала (а можливо і спостерігає періодично) симптоми передменструального синдрому у подруг, знайомих дівчат або колег.

Синдром передменструального напруження, за свідченнями медиків, сьогодні зустрічається у 50-70% сучасних жінок. Причини його розвитку можуть бути самі різні - аборти, гормональні проблеми, гінекологічні захворювання, патологічна вагітність, неправильно підібрана гормональна контрацепція. І, в тому чи іншому випадку, ознаки ПМС також можуть бути різного ступеня тяжкості, проявлятися комплексно або «поодинці». До найбільш поширених симптомів, які проявляються за кілька днів до настання місячних відносять : набухання молочних залоз і хворобливі відчуття в грудях; тягнучі відчуття і болі в животі, попереку; головні болі; перепади настрою, дратівливість і сонливість; в деяких випадках - нудота і блювота, різка реакція на запахи. Все це - наслідки деякого «зсуву» гормонального балансу естрогену і прогестерону в жіночому організмі. Як відомо, рівень прогестерону в другій фазі менструального циклу збільшується, що і може викликати дискомфортні відчуття в тій чи іншій мірі. Деякі жінки відчувають наближення місячних лише по незначним проявам (наприклад, набухання грудей, легкі тягнучі відчуття в попереку), а деякі страждають від значних труднощів і навіть не обходяться без спеціалізованої допомоги медиків.



pic

У кожному разі, для багатьох представниць прекрасної статі в силу схожих ознак передменструального синдрому і настання вагітності нерідко стає великою загадкою, що ж все-таки спровокувало дані відчуття: ПМС або вагітність? Справа в тому, що в разі настання вагітності рівень прогестерону в жіночому організмі не тільки залишається підвищеним, але і продовжує зростати, що необхідно для збереження вагітності. І ознаки ранньої вагітності та передменструального синдрому, відповідно, дуже і дуже схожі. Якщо матуся пригадає, які симптоми були під час вагітності, вона однозначно згадає: все те ж набухання грудей, все та ж хворобливість сосків, всі ті ж перепади настрою, дратівливість і швидка стомлюваність, все та ж нудота і навіть блювота (останнє вже вказує на прояви токсикозу). А тому, відрізнити - ПМС або вагітність є поясненням симптомів, схожим і для одного стану і для іншого? - деколи дуже складно.

Самим вірним способом визначити, що викликало нездужання - ПМС або вагітність - буде почекати і дочекатися (або не дочекатися) початку «чергової» менструації. Якщо вагітність планувалася або є необхідність точно знати, чи відбулося зачаття, можна здати кров на аналіз ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну) - практично стовідсоткову відповідь з його допомогою можна отримати вже на 10-у добу після зачаття. А от традиційні тести на вагітність, куплені в аптеці, слід проводити вже тільки у випадку затримки місячних: реактив, нанесений на тести, реагує на підвищення рівня ХГЛ в організмі через сечу, а в сечі концентрація цього гормону підвищується дещо пізніше, ніж в крові. Але навіть у випадку, коли тест на вагітність робиться після затримки менструації, результат його може бути не завжди достовірним, тому все ж найкращим способом визначити, що призводить до нездужання - ПМС або вагітність - буде похід до гінеколога. Так, медик практично без ускладнень зможе визначити, чи присутня вагітність або дискомфортні відчуття в найближчому майбутньому підуть у небуття - в ході пальпації, після оцінки стану матки, наявності змін її форми або консистенції. При підозрі на вагітність жінку також відправлять на ультразвукове дослідження, і тоді вже зі стовідсотковою точністю можна буде говорити про наявність в утробі жінки плоду і про майбутню корекції способу її життя в цьому зв'язку.