Краса та ментальність українок відома всьому світові. Здавна, незмінним атрибутом жінок вважалася вишиванка, яка і нині користується любов'ю українок Що ж означають таємні символи, які містяться на вишиванках та як правильно підібрати орнамент? Давайте дізнаємося разом.

Історія українського народу, його ментальність та особливості культури нерозривно пов’язані з творчістю. Одним із чудових витворів нашого талановитого народу є вишивка, що значною мірою характеризує матеріальну та духовну культуру України.

Про те, що вишивка була відома з незапам’ятних часів, свідчать кам’яні «скіфські баби», у яких добре видно схематичні зо­браження вишивки на вставках, подолі, манжетах рукавів. Український одяг мав відмінності в різних регіонах, що досягалися, зокрема, за допомогою вишив­ки та гаптування. Окрім сорочок, що мали вишивку довкола шиї, на рукавах, на подолі, вишивкою прикрашали фартух (хвартух) — невід’ємну деталь жіночого одягу, який оберігав майбутню матір від злих сил тощо.

Існує давня українська традиція протистояти злу красою. Са­ме це спонукало довгими зимовими вечорами вишивати, гаптува­ти одяг собі й рідним, коханим, укладаючи у вишиті узори найщиріші мрії та почуття. Майбутня наречена починала змалечку дбати про скриню: одяг собі, чоловікові та дітям, — вишивати рушники.

Якщо для українців з давніх часів вишита сорочка була традиційним одягом, то в сучасних умовах вишиванка набула особливого значення в багатьох сферах людського життя, стала своєрідним засобом самовираження. Після отримання Україною незалежності багато з тих, хто позиціонував себе як саме українець, одягав вишиванку на різні святкові заходи і ходитв в ній в звичайні дні.



pic

Що ж означають таємні символи та як правильно підібрати орнамент і які секрети криються за традиційними візерунками вишиванок? Геометричні орнаменти вишиванок зберігають у собі багато таємних символів, тісно переплітаючись з слов'янської міфологією. Геометричний орнамент це один з найпоширеніших видів вишивання. Для нього характерні ромби, кружальця, хрести, лінії, зигзаги. Крім того серед геометричного орнаменту дуже популярні символ «каракулі» і знак «безкінечник», які прийшли до нас з часів трипільської культури. Значення таємних символів геометричних орнаментів потрібно почати з Води і Сонця. Оскільки саме ці дві стихії частіше інших зустрічаються на українській вишиванки. Візерунок сонце зображували восьмикутним квіткою або розеткою. А ось візерунок води - схожий на скрученого вужа. Орнаменти Вода і Сонце символізують дві стихії. Їх наносили на дитячу сорочку як оберіг материнської та батьківської енергії.

Вишиванка прикрашена ромбом з крапкою посередині - це символ родючості і чоловічої сили. Такі візерунки вишивали блакитними нитками, які позначали повітря і небесну стихію.

Рослинні орнаменти на вишиванці мали продемонструвати красу природи. Ці візерунки уособлюють реально існуючі в природі форми. Найпоширенішими рослинними орнаментами у традиційній українській вишиванці вважаються такі мотиви: «калина», «дубове листя», «виноград», «барвінок», «хміль» і багато інших. Значення таємних символів рослинного орнаменту потрібно почати з візерунка калини. У стародавні часи це дерево пов'язували з народженням Всесвіту і вогненної трійці: Місяця, Сонця і Зірок. Назва калини походить від стародавньої назви сонця «коло». Візерунок калини на вишиванці символізував безсмертя роду, а також Відродження.

Візерунок дуб вишивали тільки на чоловічих сорочках. Дуб дерево Перуна, який був покровителем чоловічої енергії, розвитку та життя. Сорочка з цим орнаментом була магічним оберегом, живила чоловіка силою українського роду.

Значення таємних символів рослинного орнаменту продовжить виноград. Такі візерунки символізували радість і красу сімейного життя. На думку етнографів, виноградник це якась життєва нива, де чоловік як голова родини виступає в ролі сіяча, а от дружина зобов'язана ростити і доглядати за лозою та родиною. Вишиванки з виноградом притаманні Полтаві та Києву. А ось на Чернігівщині візерунки з виноградом наносили на рушники та скатертини.

Одним з головних візерунків є червоний мак. Вважалося, що вишиванка з маками повинна захистити її господаря від будь-якого зла. У сім'ях де чоловіки гинули на війні дівчата на свої сорочки наносили цей узор, зобов'язуючись зберегти і продовжити козацький рід.

А ось візерунки хмелю означають любов і молодість. Сорочки з хмелем носили хлопці, які готувалися до шлюбу.

І третій вид орнаменту це тваринний. Найчастіше на вишиванку наносили зозулю, рибу, зайця, сову, метелика або півня. Зоомофорні орнаменти можна побачити в сукупності з різноманітними химерними сплетіннями.

Велике значення при виборі орнаменту слід приділити вишивальним швам і кольорам вишиванки. В кольорі вишиванки криється дуже багато таємних символів. Зокрема, чорні візерунки несуть погану енергетику і символізують горе від втрати близької людини. А ось вишаванки з орнаментом білим по білому вибрали молоді скромні дівчата. Така вишиванка підкреслювала природну красу дівчини і служила захистом від злих сил.

Червоний колір в вишиванках - це добрий і сонячний знак удачі і захисту. Зелений колір - це символ народження і росту, яким наносили візерунки трави і листя. Жовтий колір - достаток, багатство та сонце, як енергія всього живого на землі.

Отже, українська вишивка здавна відігравала роль оберега від тем­них сил. Вважалось, що вишивка на грудях захищає душу людини від руйнування та занепаду.

Тож, пишаймося тим, що ми українки і носімо вишиванки із задоволенням!