В осінні місяці кімнатні рослини вимагають особливого догляду і уваги. Часто і несподівано змінюється погода і цей період дуже небезпечний. Життєві функції кімнатних квітів слабшають, вони готуються до зимового відпочинку. У цей час не можна пересаджувати кімнатні квіти.

Полив. Слід враховувати кліматичні зміни, щоб в погожі осінні дні рослинам вистачало води, а в похмурі і дощові вони не страждали від надлишку вологи. Полив проводять, коли підсох верхній шар грунту, незалежно від того який період часу пройшов з попереднього поливу.

Підживлення. Більшість кімнатних квітів не потребують підгодівлі з кінця вересня. Дні стають коротшими, температура повітря знижується. Ріст рослин уповільнюється, що знижує потребу в поживних речовинах. Якщо продовжувати підгодівлі, то добрива в надмірній кількості накопичаться в грунті. Цей процес може призвести до пошкодження коренів і пригнічення рослин. Рослини, що цвітуть восени і взимку, становлять виняток. Бегонії, сенполії, спатіфіллуми, цикламени та ін. в період цвітіння регулярно підгодовують збалансованими за макро-і мікроелементів твердими добривами пролонгованої (тривалої) дії. У період бутонізації та цвітіння для підгодівлі використовують добрива з перевагою фосфорно-калійних складових.

Обприскування. Восени дуже важливо правильно обприскувати рослини, які цього потребують. Сильні температурні перепади - теплий сонячний день, що змінюється холодної вночі - можуть завдати квітам сильної шкоди. У цей період обприскування проводять теплою водою вранці або вдень. На ніч обприскування не припустимо. З початком опалювального сезону повітря в приміщенні стає сухим. Квіти, що вимагають підвищеної вологості повітря (алоказій, диффенбахії, драцени, кротони, монстери, папороті, плющі, філодендрони), обприскують частіше. Азалії, сенполії, цикламени можна розмістити на піддонах, заповнені керамзитом, гравієм або сфагнумом, які зволожуються в міру необхідності. Можна придбати зволожувачі повітря або помістити на підвіконні ємність з водою або сирим піском.

Обрізка. Всі пожовклі і зів'яле листя видаляють. Квітки обривають, як тільки вони починають в'янути. Саме відмерлі частини рослини служать ідеальним грунтом для розвитку хвороб.

Світловий і температурний режим. Світлолюбні види (гиппераструмів, кактуси і сукуленти, кливии, колеуси, кротони) розміщують на підвіконнях. Переважно південні і східні вікна, де квіти зможуть отримувати більше природного сонячного світла. Більш тіньовитривалі види (аспидистри, папоторнікі, пеперомії, монстрери, філодендрони) можна розміщувати поруч з добре освітленим вікном на столиках або постачаннях. При недостатній освітленості стебла витягуються, міжвузля подовжуються, листя опадає, ряболисті рослини втрачають характерну забарвлення, їх строкаті листи стають зеленими.

Шкідники. Велика частина комах ведуть активне життя і восени, доставляючи неприємності. На рослини, хоча і менш активно, продовжують нападати щитівки, трипси, павутинні кліщі, білокрилки. Вони прекрасно себе почувають у сухому і жаркому повітрі, створюваному опаленням. Уважно стежте за тим, чи не з'явилися шкідники, щоб вчасно провести обробки відповідним інсектицидом.

Хвороби. Восени на коренях і черешках може з'являтися гниль. Таке часто трапляється через брак сонячного світла, особливо якщо рослини рясно поливають. При виявленні загнивання обробіть рослину протигрибковим препаратом, щоб грибок не поширився далі і не привів до важкої хвороби. Якщо таке вже траплялося, то бажано заздалегідь провести обробку, щоб попередити появу хвороби. Часто, коли листя довго залишаються мокрими або вологість повітря дуже висока на листках з'являється іржа. Причиною іржі є теж грибок. Часте пожовтіння листя в цей період робить важким своєчасне виявлення появи перших ознак цієї хвороби.

Щоб кімнатні рослини радували своїм декоративним виглядом в похмурі і дощові осінні дні забезпечте їм правильний догляд.

Джерело : http://economstroy.com.ua