За вісім місяців 2015 року бюджети Рівненської області отримали 143,4 млн. грн. земельних платежів. Це на 38,9 млн. грн. або на 37% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Як пише "Урядовий портал", отримані кошти – це сукупний об’єм надходжень орендної плати, доходів від продажу землі та відшкодування втрат сільсько- та лісогосподарського виробництв.

Найбільшу частку виплат – 80,4 млн грн – склали надходження від орендної плати, які зросли на 21 млн грн у порівнянні із аналогічним періодом минулого року. Суб’єкти господарювання сплатили до бюджетів 46,6 млн грн земельного податку (на 13,7 млн грн більше, ніж минулого року). Ще 15,1 млн грн отримали від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що на 4,7 млн грн перевищує тогорічні показники. У порядку відшкодування втрат сільсько- та лісогосподарського виробництв надійшло 1,3 млн гривень.

Довідково. Плата за землю – це податок, що сплачується юридичними і фізичними особами за використання земельних ділянок. Платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачі. Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Орендна плата, згідно чинного законодавства, має бути не меншою, ніж 3% від нормативно-грошової оцінки.