Протестувати проти "1283" в Рівному інтелектуали почали ще в 1983 році, коли більшовики доручили придворним "історикам" вигадати дату заснування міста. Причому - конкретну!!!

"Це було в лютому 1979 року. Мене, тодішнього завідувача відділу історії обласного краєзнавчого музею, запросив до себе тодішній перший секретар міськкому КПУ Е.Антоненко і сказав: - Через кілька років рівняни матимуть змогу відзначати 700 років першої письмової згадки про своє місто. Але треба уточнити цю дату. Ми просимо зайнятися пошуками авторитетного джерела, яке підтвердило б, що саме до 1282 року відноситься перша письмова згадка про Рівне ." http://www.rivne.org/history/1283.php

Приліпивши битву біля села під Любліном з подібною назвою до нашого міста (яке тоді входило до Волині), "історик " виконав завдання компартійного бонзи.

Брехня розкрилася вже тоді, коли відкопали котлован для підземної частини "Злати плази". Там знайшли залишки поселення 10 сторіччя. Тобто, в центрі нашого міста люди жили як мінімум на 250 років раніше. Більшовики навіть не пробували заперечувати той факт, що басівкутське городище існувало вже в 11 сторіччі. Ну а те, що луцький професор М. Кучинко, історик-професіонал, підтвердив дослідження рівнян щодо Дулібії та Суренжа, дає підстави припустити, що місто, більше ніж сучасне Рівне , було на його місці значно раніше.

Навіщо більшовикам потрібно було "омолодити" Рівне та інші древні міста України? Для того, щоб не визнавати той факт, що тоді, коли ще більше сотні років на місці Москви були хащі та болота, наприклад, на Рівне нщині в 1005 році вже існувало місто Дубровиця.

Нещодавно москаль-блогер тицьнув носом рівнян в комуністичне панно з написом "1283" та з неіснуючою назвою міста. Може прийшла пора прибрати це брехливе панно?