Існує велике різномання чаїв: за кольором - чорний, зелений, жовтий, білий, чай улун або ж червоний чай, за сортом - "Букет", вищий, перший, другий, третій. Готуючи той чи інший чай, варто пам'ятати кілька правил.

Адже, дотримуючись певних принципів заварювання чаю, ви можете отримати ароматний напій із приголомшливим смаком.

Зелений чай: заварювати водою 60-900С, настоювати 1-3 хвилини;

Чорний чай: заварювати водою 95-1000С, настоювати 5-7 хвилин;

Чорний чай повинен володіти характерним деревно- пряним смаком. При заварці зверніть увагу, чи не з'явилася на поверхні чаю плівочка. Вона свідчить про наявність домішок, які виділяються у воду. Приводом для відмови від напою може стать і той факт, що за кілька секунд заварки колір настою став дуже інтенсивним - є ймовірність, що в сировину були додані барвники.

Білий чай: заварювати водою 850С, настоювати не більше 5 хвилин;

Жовтий чай: заварювати водою 850С, настоювати не більше 3 хвилин;

Чай улун: тут усе залежить від ступеня ферментації чаю. Якщо мало ферментований, наприклад, близько 20-30%, то умови його заварювання ближче всього до заварювання зелених чаїв — гаряча вода (60° — 90°С), час заварювання 1-3 хвилини. Сильно ферментовані настоюються 2-5 хвилин.

Чай пуер: перед заварюванням чай необхідно промити окропом. Заварювати водою 80-90 С. Перші дві заварки настоювати 3-5 секунд, надалі збільшувати час заварки на 15-30 секунд.

Окрым того, якісний чай ніколи не повинен пахнути:

– Чимось паленим або гаром. Такий «аромат» характерний для підгорілого, пересушеного чаю, який не повинен йти на реалізацію.

– Металом. Запах, який нагадує запах міді, що окислюється або іржі також говорить про низьку якість чаю.

– Інші сторонні запахи, наприклад, бензину, риби, чогось косметичного свідчать про погану упаковку чаю.

Джерело: Сайт корисної інформації

Домовик