Напевно, усі батьки і педагоги хотіли б бачити своїх дітей щасливими, емоційно врівноваженими, успішними в справах, навчанні, різнобічно розвиненими, словом, цікавими особистостями. Педагоги стверджують, що у формуванні такої особистості чималу роль відіграє образотворче мистецтво. Всі ми пам'ятаємо, як малюють малюки. Це цікаве видовище. Для того, аби заохотити малюків, пропонуємо використовувати нетрадиційні образотворчі технології, які до того ж допоможуть вдосконалити творчі здібності Вашої дитини.

Малюнки-невидимки

Приготуйте білий папір і пензлик, налийте в блюдце молока. Попросіть малюка намалювати що-небудь, використовуючи замість фарб молоко. Коли воно висохне, малюнок зникне. Як же тепер дізнатися, що намальовано на аркуші паперу? Для цього достатньо попрасувати папір або потримати його над увімкненою настільною лампою. Тепер можна обмінюватися секретними малюнками з усіма членами сім'ї та друзями, та перетворити буденні записки на гру, адже завжди цікаво дізнатися, що ж приховує чистий аркуш паперу.

Воскографія

Покрийте лист щільного паперу або білого картону воском. Для цього просто натріть його свічкою. Потім нанесіть на віск шар чорної фарби - найкраще підійде гуаш. Дайте малюкові авторучку з порожнім стрижнем або дерев'яну паличку із заточеним кінцем. Нехай він видряпає на воску будь-яке зображення. У результаті вийде картинка, дуже схожа на гравюру.



pic

Діркопробивач у малюванні

Виявляється, і за допомогою діркопробивача можна зробити цікаву картинку. Дайте малюкові дірокол і аркуш білого паперу. Нехай він зробить кілька отворів довільно або в якомусь певному порядку. Покажіть, як можна отримати симетричні дірочки, склавши лист у кілька разів. Тепер наклейте проколотий листок на кольоровий папір. За допомогою різнокольорових олівців можна завершити картинку.



pic

Строката мозаїка

Зберіть побільше дрібних предметів: монет, ґудзиків, фішок від доміно тощо.

Приготуйте білий і кольоровий папір, лист картону, ножиці і клей. Спочатку малюк повинен придумати, що він хоче зобразити, і зробити на картоні відповідний фон. Допоможіть йому в цьому. Наприклад, внизу наклейте білий папір - сніг, а зверху блакитний - небо. Тепер можна приступити до композиції. Ось біжить доріжка - фішки від доміно, а в небі світить сонце - мідна монета з променями з жовтого бісеру. Йде людина, зроблена з ґудзиків, і будує хатинку з сірників. Після перших спроб можна заповнювати мозаїкою всю картину, не залишаючи фону. Нехай малюк придумує нові композиції і використовує незвичайні матеріали.



pic

Малюнок пальчиками

Не олівцем, не фломастером чи пензликом, а саме власними пальчиками малювати дітлахам подобається найбільше. Всі мами про це знають, адже діти люблять перевіряти все на дотик. Вперше спробувати помалювати пальчиками малюкам педагоги рекомендують вже у віці 6-7 місяців.

Спочатку дайте дитині тільки одну баночку фарби, а потім вже вводьте інші кольори, змішуючи й експериментуючи з ними. Пальчиками (як і долоньками) можна залишати відбитки, можна малювати візерунки, або прості «каракулі» – все одно буде виходити красиво і незвично. Спробуйте вмочити кожен пальчик малюка у фарбу різного кольору і провести відразу всіма по паперу – зазвичай діти у захваті від такого різнобарвного шедевру.

Процес малювання пальчиками завжди розслабляє, викликає посмішку, приносить задоволення.

Фарбу для малювання пальчиками можна приготувати власноруч. Для цього необхідно перемішати міксером 0,5 кг борошна, 5 столових ложок солі, 2 столові ложки рослинної олії і воду, до концентрації густої сметани, потім отриману масу розлити у окремі баночки, додати харчовий барвник (буряковий або морквяний сік, як варіант - пасхальні набори), перемішати до однорідної маси.

Тож застосовуйте різноманітні технології малювання на практиці та разом із малюками створюйте унікальні шедеври.

pic