8 жовтня у центрі Рівного (вул. Майдан Незалежності) було встановлено конструкцію з чотирьох банерів, які містять ознаки чорного PR та спрямовані проти політичної партії «Громадський контроль». Зміст банерів містить інформацію, яку неможливо перевірити та встановити її достовірність.

На лицевій стороні конструкції розміщено напис «Бурштинова мафія» та «перероблений» логотип політичної партії «Громадський контроль». Зокрема, замість напису «Рівне нський контроль» - слова «Бурштинова мафія», а слово «Громадський» замінено на «Контроль».

Оскільки, зображений на банері логотип, має однакову форму, виконаний в однаковій кольоровій гамі та дотримуючись однакових шрифрів з логотипом «Громадський контроль», це дає підстави вважати, що розміщення банерів було спрямоване саме «проти» цієї політичної сили та однойменної громадської організації, яку очолює кандидат на посаду міського голови Рівного Дмитро Якимець.

На кожній з сторін був напис «Бурштинова мафія». Також присутні слова «Нищить природу», «Ми – вони» та «Сучасне рабство».

Поряд з конструкцією розміщена палатка, на якій також зображена інформація, яка має ознаки застосування чорного піару проти кандидата Якимця. Так, у вересні розмістили картонний портрет Саакашвілі та палатку «Рівне за реформи», де збирають підписи за відставку Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та призначення на цю посаду Міхеїла Саакашвілі. На палатці містяться великі фотозображення Арсенія Яценюка, Михайла Кириллова і Дмитра Якимця, як осіб, які ніби то є командою прем'єр-міністра. Нижче під фотозображеннями Дмитра Якимця міститься зображення із написом «громадський контроль», а ще нижче напис - 0% для м. Рівне , максимум для себе. Витратив на рекламу 26000000 грн.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що у разі недостовірності даних фактів, встановлення таких конструкцій є порушенням ч. 5 ст.60 Закону України «Про місцеві вибори», відповідно до якої «забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу».

Окрім цього, даний агітаційний матеріал не відповідає вимогам виборчого законодавства. Так, згідно ч.2 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори» друкований матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється. Листівка «Народна газета» таких відомостей не має, що дає підстави вважати, що такий агітаційний матеріал був виготовлений не з виборчого фонду.

Зокрема, ч. 6 ст.54 Закону передбачає здійснення передвиборної агітації виключно за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється.

Громадянська мережа ОПОРА закликає кандидатів та представників їхніх політичних команд використовувати чесні та законні методи боротьби для перемоги на місцевих виборах. Брудні технології, які застосовують окремі політичні сили та кандидати, не лише підривають довіру суспільства до інституту виборів як демократичного інструменту зміни політичних еліт, але і до якості українського політикуму в цілому та його спроможності чесно працювати в інтересах громади.

Про це повідомила Громадянська мережа ОПОРА.