16 жовтня в місті Дубно Рівненської області спостерігач Громадянської мережі ОПОРИ зафіксував поширення агітаційних матеріалів кандидата на посаду міського голови Дубна Петровського Михайла, який зареєстрований як самовисуванець. Показавши окремі з них у одному з магазинів кандидата можна придбати певні товари зі знижкою.

У агітаційному наметі кандидата та за сумісництвом приватного підприємця Петровського Михайла поширювали газети «Дубно майбутнє. Історичному місту – гідного мера», календарики «Кандидат на посаду мера м. Дубно Петровський Михайло Анатолійович» та рекламні комерційні листівки «Вікна двері», які підписані ПП Петровським М.А. На листівках вказувалися адреса центрального офісу (м. Дубно, вул. Замкова,23) й магазин-складу (м. Дубно, вул. Замкова,51), а також телефони й факс.

Жінка-агітатор наголосила, що кандидат є приватним підприємцем та директором підприємства по виготовленню вікон та дверей. Окрім цього додала, що демонструючи листівки, можна отримати продукцію «за ціною виробника, тобто без надбавок».

Зазначимо, що газета «Дубно майбутнє» та листівки «Вікна двері» не мали вихідних даних, що є порушенням чинного законодавства. Згідно частини 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» друкований матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Громадянська мережа ОПОРА вважає, що дії з боку кандидата на посаду міського голови Дубна Петровського Михайла можуть бути визнані як такі, що порушують Закон та мають ознаки підкупу виборців. Відповідно до ч. 4 статті 60 Законузабороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовахцінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Про це повідомила Громадянська мережа ОПОРА

pic