Відсьогодні міліції в Україні не існує. На місце старих правоохоронців де-юре прийшла нова поліція. Щоправда не всюди. У Рівному і десятках інших міст і містечок по всій Україні функції поліцейських на себе взяли працівники старої міліції. Щоправда після опівночі, невпевнено рівненські міліціонери почали представлятись громадянам як тимчасово виконуючі обов’язки поліцейських. Далі дивіться про останній патруль тих, хто вийшов на вулиці міліціонерами, а повернувся вже поліцейськими.

На новому Пріусі та по-новому, з проблисковими маячками рівненські міліціонери виїхали у свій останній, нічний міліцейський патруль.

Так, за неквапливими бесідами про майбутнє відповідальний черговий по патрульній службі Рівного інспектуємо роботу піших патрулів. Знайомимося з Володимиром. У старшого прапорщика за плечима два відрядження на схід. Слов’янськ, Волноваха та Дебальцеве. І пісня написана на пам’яті про ті дні в окопах Донбасу. Записом з динаміка свого телефону ще кілька годин, як міліціонер вирішує поділитися зі світом.

Перший виклик. Повідомлення про масову бійку в одному з розважальних закладів міста виявляється хибним. Навіть заявника з першої спроби знайти не вдається.

На вулиці знаходимо чоловіка з напідпитку і з розбитим обличчям. Хто його бив чоловік не бачив, а заяву в міліцію писати – передумав. Патрулюємо далі. До опівночі лишається кілька хвилин.

Дванадцята ночі. Наш екіпаж не помітив зміни статусі міліціонера на поліцейського, зате затримав порушника правил дорожнього руху. Чоловік поспішав додому, проїхав на червоний і Мало не збив жінку з дитиною.

Вже поліцейські для під страховки все ж викликають ДАІ на місце. Проводять з водієм профілактичну бесіду, і обмежуються попередженням. Виявляється, цієї ночі на підмогу патрульним в місті виїхали ще й активісти з місцевої самооборони та дорожного контролю, як це вже було два роки тому, під час революції гідності.

Так і минає ніч, яка розділила роботу правоохоронців на міліцію, та поліцію. Ті, хто виходив в місто міліціонерами, а повернулись поліцейськими особливої різниці не відчули. От тільки зі званнями видалась невелика плутанина.