Другий триместр вагітності приносить жінці часткове полегшення. Втома і ранкові нездужання, які можливо затьмарювали ваш перший триместр, вже менше нагадують про себе. Мабуть, вперше за кілька місяців, ви відчуваєте себе здоровою, сексуальною та енергійною. Ваш настрій починає поліпшуватися, і стає ще прекрасніше, коли ви відчуваєте перші удари своєї дитини. Ви залишили позаду бурхливий океан вражень і нарешті, вступили в спокійні води. Тепер ми розповімо, як прожити, і що необхідно знати про 2 триместр - золотий період вагітності.



pic

На другому триместрі вагітності з'являються такі зміни, як округлення фігури, набухання грудей, темніють соски та періодично з них виділяється молозиво. Жінка повинна розтирати соски махровим рушником щодня, а потім приймати теплі ванни. Але, звичайно ж, не варто перестаратися.

На 16 тижні вагітності у ембріона закінчується закладка внутрішніх органів і починається формування плаценти. Саме вона постачає дитині кисень та всі поживні речовини. Так само плацента і виводить відпрацьовані речовини.

Коли настає 20 тиждень вагітності, то зазвичай лікарі радять вагітним жінкам носити бандаж. Він не лише запобігає розтяжкам, а так само підтримує живіт, і саме тому часто попереджає загрозу викидня. Також для запобігання розтяжок нерідко використовують спеціальні креми. Їх, до речі, треба використовувати постійно, і тоді вони принесуть результат.

Більшість матусь переживають про те, коли ж вони почнуть відчувати ворушіння в животику. Тут багато залежить від того, яка у вас за рахунком вагітність. При першій вагітності ворушіння зазвичай відчуваються на двадцятому тижні, а при повторних вагітностях - починаючи з 18-тої. Дуже важливо запам'ятати дату першого ворушіння та сказати це лікарю. На 24 тижні нерідко у жінок з'являються відчуття, що нагадують поштовхи, вони продовжуються кілька секунд та повторюються близько десяти разів на добу. Ці відчуття сильно лякають жінок. Але лякатися не варто. Ці відчуття викликані тим, що матка вчиться і розслаблятися, і скорочуватися. Це своєрідні «тренування матки» перед пологами. У такі моменти треба лягти на бік, розслабитися і не турбуватися. Але якщо ж ці скорочення викликають біль, то краще звернутися до лікаря.

pic

Аналізи у другому триместрі вагітності

Крім ультразвукового дослідження, необхідні аналізи в другому триместрі вагітності у вигляді клінічного аналізу крові (для визначення рівня гемоглобіну) та загального аналізу сечі (для оцінки роботи нирок). Крім того, у вагітної буде взятий гінекологічний мазок, а при необхідності - аналіз на TORCН-інфекції. У другому триместрі вагітності може бути запропонований та проведений так званий біохімічний скринінг, або ж «потрійний тест». Аналіз цей передбачає дослідження крові на 3 головних маркера: хоріонічний гонадотропін (ХГЧ), альфа-фетопротеїн (АФП) і естріол. Потрійний тест дозволяє виявити можливі вади розвитку та хромосомні аномалії плоду, порушення формування спинного мозку, гідроцефалію і деякі інші патології. Цей «комбінований» аналіз може бути показаний тим з жінок, у кого вже траплялося завмирання вагітності, тим, у кого є родичі з вродженими патологіями розвитку. Проте слід враховувати, що діагноз у кожному разі за результатами аналізу не ставиться: потрійний тест покликаний визначити, чи належить вагітна до групи ризику. Оптимальним терміном для проведення біохімічного скринінгу вважається термін в 16-18 тижнів.

Ознаки завмерлої вагітності в другому триместрі

Одна з найбільших трагедій, яка може трапитися в другому триместрі вагітності - це завмирання плоду. В принципі, припинення розвитку і наступна загибель плода, ніж, власне, і є завмерла вагітність, може статися і на більш ранніх термінах. Ризик завмирання зберігається і в другому триместрі, найбільш небезпечним в цьому плані вважається період 16-18 тижнів. Основними ознаками, які можуть вказувати на завмирання вагітності, стають: припинення або відсутність ворушінь плода. Перші рухи дитинки матуся може відчути до 18-20 тижні (зазвичай раніше ворушіння відчувають жінки, які народжують вдруге). Якщо малюк раптом перестав час від часу «переміщатися» в животику, слід негайно звернутися до лікаря - фахівець прослухає серцебиття плода зі стетоскопом, а при поганих показниках (глухий або не прослухає пульс) призначить додаткове УЗД; про можливе завмирання вагітності можуть сигналізувати зміни, що стосуються молочних залоз. Так, для завмерлої вагітності характерно зменшення розмірів грудей, молочні залози стають м'якими, припиняється виділення молозива; діагностувати завмирання вагітності фахівець може під час гінекологічного огляду: за прочиненою шийкою матки, припиненням росту матки, густим коричневим виділенням та специфічним червоно-рожевим кольором піхви.

pic

Секс у другому триместрі вагітності

Коли головні тривоги з приводу закріплення плоду в матці і нормального його розвитку залишаються в минулому, а з ними йдуть у небуття всі нездужання і ознаки раннього токсикозу, жінка цілком логічно «згадує» про приємні моменти інтиму. А значить, разом чоловіком, який скучив за тілесними утіхами, задається питанням, чи можливий і наскільки безпечний секс в другому триместрі вагітності. Практично всі медики сходяться на думці, що за відсутності протипоказань і при нормальному перебігу вагітності інтим в другому триместрі не тільки дозволений, але й потрібен. Так, статеве життя анітрохи не шкодить майбутній дитинці, а от мамі з татом дарує можливість випробувати нові відчуття, зблизитися ще більше і повною мірою насолодитися дотиками один одного. Цікаво, що багато жінок відзначають: середина вагітності знаменується якимось «сплеском» сексуальної енергії. Лікарі пояснюють зростаючу потребу у фізичній любові в цьому випадку інтенсивним кровонаповненням органів малого таза. Тому, секс у другому триместрі вагітності, якщо не заборонено лікарем, дуже навіть може практикуватися.

Приємної Вам вагітності!