Не лише віряни, а й священослужителі постали у боротьбі за сільський храм. Церква у селі Птича Дубенського району вже понад рік епіцентр міжконфесійної ворожнечі на Рівненщині. Якщо раніше конфлікт намагалися вирішити на місцевому рівні, то тепер справа дійшла до керівництва єпархій двох конфесій. До того ж одна з них закидає іншій порушення закону.

Релігійні війни та не навколо постулату, а навколо приміщення. Свято-Успенський храм у селі Птича Дубенського району вже понад рік не можуть поділити прихожани двох конфесій. І ніби все почало затихати, як прихожани Української православної церкви перекрили рух трасою Київ-Чоп, бо мовляв, Київський патріархат не дотримався домовленостей і зайшов у досі зачинену церкву.

Прихожани Київського патріархату й собі вирішили не стояти осторонь. Силою долаючи міліцейські кордони, проривалися до храму. Врешті зо два десятки вірян таки здолали оборону й зачинилися у церкві.

Прояснити ситуацію навколо конфлікту вирішили священослужителі обласного рівня. Референдум 2 листопада 2014 року, який відбувся у Птичі, в єпархії Української православної церкви називають незаконним. Бо ж саме за ним храм таки мав відійти Київському патріархіту.

У Київському патріархаті кажуть: навіть якщо референдум вважати опитуванням, то його результати за рік теж змінилися.

Окрім того правозахисник Рівне нської єпархії УПЦ переконує, на храм у Птичі має право власності юридична особа релігійна громада УПЦ. Його законність, за словами Олега Денисова, неодноразово підтверджували суди. Натомість представники Київського патріархату наполягають: суд відбудеться лише 2 грудня, тож зараз говорити і взагалі рано.

Нині ж, кажуть у єпархії Української православної церкви, конфлікт досягнув свого апогею.

Окрім того, кажуть, мотивуючи цим рішенням. представники Київського патріархату увійшли в храм і здійснюють богослужіння.

У той же час у Київському патріархаті переконують: пропозицію проводити богослужіння почергово озвучили районна та обласна влада, аби нарешті урегулювати конфлікт. Як саме чергуватися, конфесії мали запропонувати самостійно.

Як далі розвиватиметься конфлікт у Птичі та чи дійдуть згоди віряни двох єпархій Перший місцевий обов'язково розповість у наступних сюжетах.