Напевно багато хто вже не раз чув про це чудодійний і в той же час вкрай простий в приготуванні напій, але далеко не всі знають, чим же він так корисний для людського організму. Ми знайшли дванадцять причин, чому обов’язково слід починати день зі склянки теплої води з лимоном.

1. У воді з лимоном міститься велика кількість корисних речовин

Багатий і цінний склад такого напою пояснюється тим, що до його складу входить лимон. Цей фрукт з сімейства цитрусових володіє масою корисних і цілющих властивостей. Так, він містить в собі вітаміни групи В, А, С, Р, кальцій, залізо, фосфор, магній, цинк. В особливо великих кількостях в лимонах міститься мікроелемент калій. А він вкрай необхідний для нормальної роботи мозку і нервової системи.



pic

2. Вода з лимоном покращує роботу травної системи, печінки і кишечника

Це, мабуть, одна з найголовніших функцій, які виконує вода з лимоном. Для того, щоб поліпшити роботу травної системи, необхідно випивати склянку води з лимонним соком натщесерце. Бажано після цього не їсти протягом 15-30 хвилин. Лимонний сік сприятливо діє на шлунок, знімає симптоми печії, прибирає відрижку і перешкоджає газоутворення в кишківнику.



pic

Що стосується печінки, то тут два інгредієнта працюють в тандемі. Речовини, що містяться в лимоні, стимулюють викид токсинів, а вода виводить ці шкідливі елементи, тим самим очищаючи цей важливий орган.

3. Вода з лимоном допомагає боротися з хворобами серця

Тепла вода з лимоном натщесерце може допомогти людям, страждаючим від хвороб серцево-судинної системи. Справа в тому, що регулярне вживання води з лимонним соком сприяє очищенню артерій і судин. Це знижує ризик виникнення і розвитку хвороб серця.



pic

4. Вода з лимоном очищає кров

Допомагаючи очистити кровоносні судини і артерії, вода з лимоном позитивно впливає на кров. Ця властивість активно використовується в медицині при лікуванні ряду хвороб, таких як холера або малярія. Більш того, вода з лимоном визнана ефективним засобом, який справляється з високим кров’яним тиском. Вона пом’якшує судини і робить їх більш гнучкими, що, в свою чергу, знижує тиск. Вода з лимоном також може допомогти стабілізувати рівень цукру і холестерину в крові.



pic

5. Вода з лимоном виводить токсини з організму

Важлива функція води з лимоном натщесерце – це виведення з організму токсинів і шкідливих речовин. Поряд з поліпшенням роботи травної системи і кишечника це сприяє прискоренню обміну речовин, очищає організм і є запорукою здоров’я і відмінного настрою.



pic

6. Вода з лимоном допомагає при простудних захворюваннях

Вода з лимоном, завдяки останньому, багата вітамінами і мінералами. Саме такий корисний склад активує захисні сили організму і бореться з інфекційними і простудними захворюваннями. Найголовніше тут система. Шматочок лимона навряд чи захистить вас від вже виявлених симптомів хвороби, а ось регулярне вживання теплої води з цим фруктом допоможе не просто запобігти їх, а й зовсім уникнути. Якщо хвороба все ж вас наздогнала, то сік лимона рекомендується для лікування ангіни та інших запальних захворювань горла.



pic

7. Вода з лимоном зміцнює імунітет

Такий напій також прекрасно підходить для зміцнення імунітету. Це особливо важливо в осінній і зимовий час року, коли застуди та інфекційні захворювання підстерігають людину на кожному розі. Лимон, багатий вітаміном С, зміцнює захисні сили організму і підвищує опірність вірусам. Якщо його недостатньо, людина починає відчувати себе перманентно втомленою і млявою.



pic

В лимонах аскорбінова кислота міститься в легко засвоюваному вигляді. Однак вітамін С не має властивості накопичуватися, тому вживати воду з лимонним соком в їжу необхідно кожен день.

8. Вода з лимоном покращує стан шкіри

Вище вже говорилося про те, що лимонний сік сприяє виведенню шлаків і токсинів з організму. Ця властивість має велике значення для шкіри, адже, коли організм забруднений, вона апріорі не може виглядати доглянутою. Таким чином, регулярне вживання води з лимоном є запорукою матової і сяючої шкіри. А вітамін С буде буквально омолоджувати її зсередини і перешкоджати появі зморшок і пігментних плям.



pic

9. Вода з лимоном освіжає подих

Ще одна корисна властивість води з лимоном. Володіючи сильним і приємним смаком і запахом, лимонний сік здатний замаскувати неприємний запах з рота і зберегти свіжість надовго. У чистому вигляді лимонний сік здатний навіть роз’їсти емаль зубів, а ось у поєднанні з водою надаватиме дуже м’яку і делікатну дію.



pic

10. Вода з лимоном сприяє зниженню ваги

Здавалося б, як вода з лимоном може допомогти в схудненні. Однак і тут їй знайшлося застосування. Налагоджена робота травної системи покращує метаболізм, що, в свою чергу, нормалізує вагу людини і перешкоджає відкладенню зайвих кілограмів. А лимонна кислота, в свою чергу, сприяє розщепленню жиру.

Крім того, одним з пунктів багатьох дієт є стакан води з лимоном натщесерце на початку дня. Такий нехитрий прийом сприяє спалюванню жиру і може в кілька разів підвищити ефективність тренувань і спортивних вправ.



pic

11. Вода з лимоном тримає організм в тонусі

Багато в чому це властивість води з лимоном пояснюється наявністю в соку вітамінів С і Р, які сприятливо впливають на організм і підвищують життєвий тонус і працездатність людини.



pic

А вранці вода з лимоном бадьорить нітрохи не менше, ніж чашечка запашної кави. Про те, що такий напій є ще й набагато корисніше, адже він не містить кофеїну, і говорити не варто. Склянка теплої води з лимоном допоможе організму прокинутися і зарядитися енергією якщо не на весь день, то до ситного обіду вже точно.

12. Вода з лимоном покращує настрій



pic

І, мабуть, найголовніший пункт. Науково доведено, що навіть просто запах лимона здатний прогнати тривогу і зневіру. А регулярне вживання води з лимоном допоможе підтримувати відмінний настрій 24 години 7 днів на тиждень без зайвих зусиль. Крім того, лимон сприятливо діє на нервову систему, заспокоює її і вбиває на корені найперші ознаки депресії. Зверніть увагу на те, що вживати лимон варто тільки в тому випадку, якщо у вас немає ніяких протипоказань за станом здоров’я або алергічної реакції на цитрусові.

Джерело: "Коліжанка".