Унікальні документи і фото, котрі розкривають масштаби геноциду Українського народу презентували сьогодні у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

На стендах виставки «Спротив геноциду» розміщені матеріали, підготовлені Українським інститутом національної пам’яті спільно із Галузевим державним архівом Служби безпеки України. В документах відображені факти опору, який чинило передусім селянство, сталінському тоталітарному режиму в 1920 – на початку 1930 років, а також під час Голодомору.

«Нам потрібно пам’ятати це минуле, яке нагадує, що український народ споконвічно боровся за незалежність і свободу, за своє і наше життя. Молоді слід вивчати і шанувати історію та тих, хто поклав своє життя за майбутнє нащадків», - звернувся до присутніх заступник голови облдержадміністрації Олександр Савчук.

Завідувач відділу Державного архіву Рівне нської області Людмила Леонова розповіла, як мешканці Рівне нщини намагалися допомагати під час Голодомору своїм братам у Радянській Україні: «В архіві збереглися документи, які свідчать, зокрема, про створення Комітету допомоги голодуючим у Рівному, який збирав продукти для відправки на схід країни». Також вона представила копію оголошення про Панахиду, що була проведена в православному храмі міста Рівне 29 жовтня 1933 року: «за упокій душ нещасливих жертв голодової смерті наших братів колись пребогатої Придніпрянщини та Кубані».

Директор музею Олександр Булига закликав усіх 28 листопада запалити вдома свічки на вшанування пам’яті невинно убієнних жертв Голодомору.

Нагадуємо, рівняни можуть оглянути виставку 27, 28 та 29 листопада. А 30 листопада вона поїде в турне по всіх районних центрах Рівне нщини.



pic

pic

pic

Повідомляє пре-служба Рівне нської ОДА.