Тематична робоча група з питань бюджетної та податкової децентралізації дала роз'яснення головам об'єднаних громад Рівненщини щодо оплати праці керівників та секретарів громад.

Усі ці виплати здійснюються згідно бюджетних розрахунків, єдине - змінився механізм нарахування та виплат. Фахівці впевнені затримок з виплатами заробітної плати не буде.

Як повідомляє Офіс реформ у Рівне нській області, не менш важливим питанням для голів ОТГ і для робочої групи стало фінансування освіти вже у 2016 році.

Нині держава надає субвенції на одного учня у розмірі 10600 гривень на рік. Таку ж суму отримають громади на кожного учня. Однак згідно нового закону про освіту – дошкільну та позашкільну освіту – держава не фінансує. Тож, фахівці радять громадам вже вирішувати, з яких надходжень утримуватимуть дошкільні та інші соціальні заклади. Водночас нагадують, є ще базова дотація. Її розрахунком займатимуться у профільному Міністерстві, тож яку суму отримають новоутворені громади Рівне нщини поки не відомо.

Офіси реформ створені і діють на виконання Меморандумів між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Асоціацією міст України - в рамках Проекту USAID ДІАЛОГ про узгодження мети діяльності щодо підтримки процесу об’єднання територіальних громад; - в рамках спільного проекту з Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», що фінансується МЗС Норвегії, про узгодження мети діяльності щодо забезпечення належної якості публічних послуг в об’єднаних територіальних громадах; - та Радою Європи в рамках Програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» про об'єднання зусиль для реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, формування спроможних громад.

Повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.