На Рівненщині 12 людей потрапили до лікарні з харчовим отруєнням. 11 серед них діти. Всі гуляли на весіллі в одному селі. Хворих може бути в рази більше, адже вітали молодят з одруженням шість сотень гостей. Медики підозрюють, що збудником захворювання стала сальмонела. Потрапити на святковий стіл могла через зіпсовані продукти харчування та недотримання особистої гігієни кухарями.

Оксану Мовчанович кілька годин тому госпіталізували у Дубровицьку районну лікарню. Симптоми отруєння жінка відчула ще на другий день після весілля. Думала минеться. Але ставало все гірше.

Я не обратила вніманіє, що понос почався після весілля. Випила таблетку ну таке. Ну хіба перший раз. Ну думала тошнота пройде. А тут пару днів не проходить. Може я слабша, а хтось креп ший.

У іншій палаті на лікарняних ліжках перебувають троє дітей. Всі з однієї родини. Найстаршій дівчині 15 років, наймолодшому хлопчику 4.

Матір дітей – рідна сестра нареченого. Каже, вони всі віруючі. Не визнає, що люди потруїлись на весіллі.

У нас до весілля вже є таке у селі, мені розказали, що одна сім’я у селі поносила і температура, а це весілля не при чом. Нічого ті діти не наїлися, мені таке дане від бога. Я ті палочки також їла і мені нічого.

Загалом в інфекційному відділенні лікарні перебуває 12 хворих. 11 серед них діти. У всіх однакові симптоми отруєння. Об’єднує всіх спільне застілля на весіллі.

Поступило 12 чоловік, всі з симптомати гострої кишкової інфекції. При поступлені у 7 був стан середньої важкості. На сьогодні всі у задовільному стані. Це діти від 4 до 15 років. Сьогодні поступила жінка – 35 років.

Санепідеміологи вже взяли зразки всіх продуктів з весільного столу. Майже впевнені, що причиною отруєння є сальмонельоз. Збудник зафіксований у яйцях. Нарікають і на людей, які готували їжу. Швидше за все, вони не дотримались особистої гігієни.

Коли почали розпитувати що вони їли, то всі абсолютно діти, які були на весіллі, казали що їли крабові палочки, які були обсмажені у клярі з борошна молока і яєць. Ми схильні до того що під час приготування страв, не були дотримані норми приготування їжі, термічної обробки, недотримано елементарних правил миття продуктів, рук тими людьми, які готували страви.

Село Будимля, де гуляли весілля, відоме на всю Україну. Знаходиться за кілька кілометрів від білоруського кордону. У вересні тут зафіксували спалах африканської чуми. Нібито дикі кабани занесли вірус і заразили свійських тварин. У селі був оголошений карантин. Всіх свиней спалили, м'ясо та сало у людей забрали. Місцеві досі обурені цим випадком. Кажуть, ніякої пошесті у них не було. Натомість тепер змушені купувати чимало продуктів, у тому числі і м'ясо.

Ніякої там чуми немає, попридумували. Ми купляли ті гомілки. Чистили їх. Старались щоб все добре було. А яйця які використовували? Зараз куплені бо своїх немає.

Я свої свині віддала, оставили мене без нічого, тепер мені треба поросята куплять, ніхто мені не дав гроші. Оце таке государство.

Медики думають, що 12 хворих – це ще не межа. На весіллі гуляли шість сотень селян. З острахом чекають нових поступлень у мед заклад. Адже відділення розраховане тільки на 20 ліжок. Тим часом сан епідеміологи вже підготували звернення у прокуратуру. Там після закінчення експертиз і встановлять хто понесе покарання за отруєння людей.