Калину шанують здавна як цілющу рослину, що допомагає в лікуванні багатьох недуг. Не тільки ягоди, а й листя, гілки чагарника використовуються в народній медицині. Але, звичайно ж, найбільш корисними є червоні ягоди калини. Вони містять у своєму складі найважливіші вітаміни С, А, Е, К, В6. До того ж вміст вітаміну С в них більше, ніж у лимоні. Саме тому ягоди так необхідні взимку, в сезон застуд і грипу. Якщо хтось у родині захворіє, калина завжди прийде на допомогу, допоможе швидко поставити хворого на ноги, підвищить імунітет всіх членів сім’ї.

Найміцніший мороз не може здолати калину. Серед лютої завірюхи гордо палахкотять вогнисті кетяги. Скористаймося ж їхньою силою, щоб запобігти багатьом хворобам і зміцнити своє здоров’я. Щоб взимку ці чудові ліки завжди були під рукою, потрібно заготовити плоди калини про запас.

Як ми з вами знаємо, ягоди калини гірчать. Тому найкраще їх зібрати після того, як вдарив перший морозець. В цьому випадку гіркота зникне, а плоди стануть солодкуватими, приємними на смак.

Рецепти заготівлі калини на зиму

Ягоди заморожені

Можна відразу ж їх перебрати, промити, просушити. Складіть чисті, сухі ягоди в пластикові контейнери і заморозьте в морозильній камері. Взимку з цього напівфабрикату можна приготувати чудові цілющі морси, киселі, використовувати ягоди для прикраси страв або як начинку для пирогів. Такий рецепт збереже всі вітаміни, які входять до складу свіжих ягід. Заготовлені таким способом вони найбільш корисні.



pic

Калина з цукром

Цей рецепт також дозволить зберегти цінність плодів всю зиму. Підготуйте 700 р. цукру на 1 кг стиглих ягід.

Гарненько промийте калину, просушіть, виклавши шаром на суху чистий рушник. Сухі, чисті ягоди складіть в сухі чисті банки, засипте цукром. Цукор повинен повністю покривати ягоди. Щільно закрийте банки поліетиленовими кришками, зберігайте в холодильнику.

Смачне калинове желе

Приготоване за цим рецептом желе дуже смачне і ніякий маленький ласун не відмовиться його спробувати. Щоб його приготувати, пропустіть через соковижималку чисті просушені ягоди. У вас вийде калиновий сік.

Тепер додайте до соку цукор, з розрахунку 1:1, або 1:2. Гарненько розмішайте, поставте на слабкий вогонь, нагрійте, постійно помішуючи. Коли цукор розчинитися повністю, желе готове. Розлийте його гарячим по стерилізованим банкам, засукайте. Сировину, що залишилася не викидайте. Його можна використовувати для приготування морсів, напоїв.



pic

Ягоди у власному соку

Відіжміть сік, як у попередньому рецепті. Змішайте 3 частини соку з 7-8 частинами цілих ягід. Нагрійте на слабкому вогні, доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Відразу ж розлийте в гарячі, простерилізовані банки. Пастеризують банки то 5 до 20 хвилин, в залежності від розміру. Потім засукайте, приберіть на зберігання.

Лікувальний сік калини

На 1 кг ягід вам знадобиться по 1 склянці води і цукру. Промийте, просушіть стиглі ягоди, пропустіть їх через соковижималку. Сировину, що залишилася залийте водою, прокип’ятіть близько 5 хвилин, процідіть. Засипте в гарячий відвар цукор, змішайте з соком. Гарячим розлийте в чисті, стерилізовані банки, закатати. Зберігати такий сік можна всю зиму.

Калина з медом

Олийте чисті, стиглі ягоди окропом, протріть через сито до стану пюре. Решту кісточок і шкірку приберіть, а отриману масу змішайте з медом 1:1, гарненько перемішайте до отримання однорідної маси, поставте в щільно закритому посуді на холод. Через тиждень можна їсти.



pic

Солодкий калиновий сироп на зиму

Підготуйте для цього рецепта 1 л. свіжовичавленого калинового соку, 2 кг цукрового піску, пакетик (10 г) лимонної кислоти. Сік змішайте з цукром, закип’ятіть, зніміть пінку.

Зменшіть вогонь, висипте лимонну кислоту, варіть на слабкому вогні 5 хв. Потім остудіть, процідіть, перелийте в чисті пляшки, закупорьте пробками. Зберігайте на холоді всю зиму.

Калина універсальна ягода. Як би ви її не готували, вона все одно збереже свої цілющі властивості всю зиму, до самої весни. Тому скористайтеся моїми порадами і приготуйте для себе корисні, смачні заготовки з калини. Тоді вам і вашим домашнім не буде страшна ніяка застуда.

Джерело: http://dieta.rv.ua