Ось і прийшла зима, а разом з нею холод та хвороби. На жаль, багато людей (особливо дівчата), піклуючись про своє здоров'я в цю пору року, займаються в першу чергу волоссям, нігтями і шкірою, тоді як варто було б підтримати весь організм. Отже, що ж входить в основну програму по збереженню здоров'я взимку?

Попереду холодні та довгі місяці, короткі світлові дні, морози. Буде дуже не вистачати вітамінів, сонечка, а залягти в берлозі та впасти у сплячку не вдасться. Відсутність яскравих фарб, вітамінний голод, зимова млявість - чим не привід для зневіри. Лікарі лякають ослабленням імунітету, застудами. Зима - це час відновлення сил і відпочинку. Життєві процеси взимку у людини сповільнюються, тому потрібно більше енергії. Взимку здоров'я потребує турботи та особливого ставлення. Є кілька простих і дієвих порад, як допомогти своєму здоров'ю підбадьоритися.

pic

Перше, що потрібно організму взимку - це вітаміни. Не варто забувати, що в цей час в міських умовах ніякі овочі та фрукти не зможуть замінити повноцінного вітамінного комплексу. Тому лікарі радять навіть затятим вегетаріанцям пропити курс вітамінів, які краще підбирати спільно зі своїм лікарем. Необхідно їсти багато продуктів, що містять мінерали і вітаміни, життєво необхідні людині цілий рік, а особливо - здоров'ю взимку. Перш за все, взимку потрібні вітаміни А, С, Е, В, селен, цинк.

Другим пунктом підтримки організму вважається насичення його жирами. Як би ми не намагалися їх позбутися, взимку краще не сідати на дієти. Організму на зігрівання і захист потрібна енергія, а розщеплення жиру дає в 8 разів більше енергії, ніж розщеплення глюкози. Тому не забувайте про повноцінне харчування. Якщо в організмі буде достатньо жиру, то тоді і волосся, і нігті будуть міцнішими, а шкіра здоровою. Втім, допомогти їм можна не тільки зсередини, але і зовні: для цього існують різні масла. Щотижневий масаж з жирними кремами і маслами буде не тільки насичувати вашу шкіру, але і створювати невеликий захисний шар. Жирні і живильні маски для волосся і нігтів дозволять не тільки зберегти красу взимку, але й стати справжньою королевою на будь-якому зимовому святі.

pic

По-третє, кожен ранок починати потрібно з зарядки. Корисно вранці робити точковий масаж стопи, для цього килимок покласти можна біля ліжка. Так само запорукою здоров'я в холодну пору року вважається повноцінний сон, який повинен тривати як мінімум на годину більше, ніж влітку. Тому постарайтеся лягати трохи раніше, щоб не піддавати свій організм додатковому стресу. Правда, є й інший варіант одержання відсутніх хвилин відпочинку: протягом усього дня, якщо у вас є така можливість, влаштовуйте собі перерви по 15-20 хвилин, щоб прилягти й подрімати. Навіть короткочасна нерухомість тіла в «лежачому» стані відновлює сили набагато краще, ніж активна розминка.

По-четверте, зранку добре приймати настоянку лимонника, яка є природним енергетиком. Ось простий рецепт напою - додати в гарячу воду подрібнений шматочок імбиру, мед і свіжовичавлений сік лимона. Цей напій захищає від застуди, допомагає заповнити енергію, очищає від токсинів організм. Відмінно бадьорить, а найголовніше корисно і дуже смачно.

До речі, гарний настрій - це найголовніша запорука здоров'я в холодну пору року. Тому що більшість хвороб починаються не тоді, коли «ніколи хворіти», а коли втома і депресія беруть гору. Тому не забувайте проводити профілактику і в цьому питанні. В якості вітамінів радимо щотижневі гумористичні передачі, а в якості радикального засобу - кілька старих улюблених комедій. Адже сміх не тільки подовжує життя, але й робить його більш здоровим :)

pic