Скандальний "Верес". Якщо іще півроку тому "Верес" наробив шуму самою своєю появою на професійній футбольній арені, то наприкінці - внутрішнім розбірками, внаслідок яких змінив головного тренера. Чому рівненський футбол залишився без Олега Луткова та хто прийшов на його місце

9 перемог у 15 іграх, 30 очок у активі та третє місце - з таким результатом завершив осінню частину сезону чемпіонату другої ліги рівненський "Верес". Увірвавшись у футбольний світ у середині цього року, народний клуб зумів вразити багатьох. Такий прорив чимало прихильників місцевої команди пов'язують саме із тренером - Олегом Лутковим. Та щойно ігри цього півріччя закінчилися, як керівництво клубу офіційно повідомило: Лутков звільнився за власним бажанням.

Вже за два тижні медійний простір розірвала заява капітана "Вереса" Миколи Жовтюка. Мовляв, гравці не розуміють звільнення тренера, і просять пояснень. А якщо треба - готові захищати наставника на засіданні наглядової ради клубу. Вже 30 листопада всі сторони конфлікту зійшлися, аби нарешті розставити крапки над і. За словами, гендиректора клубу, після відвертого засуджування команд у одній з перших ігор, тренер запропонував знайти кошти на так звану "роботу з суддями" та отримав відмову. Після цього "Верес" і запропонував всім учасникам другої ліги підписати Меморандум про чесну гру. І хоч спершу його активно підтримували, вже за три тижні ситуація кардинально змінилася.

Мовляв, відтоді помічали чимало дивного, що прямо чи опосередковано можна було б пов'язати з тодішнім тренером команди. І хоч, за словами Євгена Донцова, жодних доказів немає, втім репутація клубу постраждала.

Саме такі підозри і стали причиною звільнення головного тренера клубу. Мовляв, кредит довіри один до одного зменшився, тож далі разом йти не вийде.

Олег Лутков усі звинувачення відкидає. Погоджується: корупція у футболі була і є. А от він до неї, запевняє, жодного відношення немає. Тож ані звинувачень, ані причин свого звільнення не розуміє.

А ще переконує: часто керівництво клубу було насправді далеке від реального стану справ у ньому, не знає тонкощів підготовки та загального стану команди. До речі, і сама команда вирішила не стояти осторонь. Футболісти теж прийшли на засідання наглядової ради, аби висловити свою позицію.

Гравці навіть пригрозили: мовляв, слідом за тренером і самі підуть. Та керівництво клубу та наглядова рада залишилися невблаганними: Лутков працювати з командою більше не буде. Остаточним підтвердженням цього стало призначення наступного дня нового тренера команди - Віктора Богатиря. Він іще восени виводив на поле команду-суперника "Вереса" "Інгулець" з Петрового, який нині посідає 5-ту сходинку турнірної таблиці. Каже, досі під враження від рівненського підходу до футболу. Не приховує, що хотів би забрати з попередньої команди двох гравців. Що ж до погроз футболістів піти, переконує - всі заслуговують на шанс.

Співпрацюватиме він зі спортивним директором, якого нарешті знайшли для клубу. Юрій Панфілов останні роки працював за кордоном у Казахстані, Португалії, Іспанії та Бразилії, тож "Верес" фактично повернув його додому.

Нове керівництво обіцяє: акцент робитимуть на справді достойних гравцях. Можливо серед них з'являться і легіонери, не виключено, що це будуть бразильці. Та основу все ж складуть українські футболісти. А ще переконують: клуб житиме принципово чесно, це стосується і відбору гравців, і участі у матчах. Сприяти цьому має закон щодо корупції у спорті, який сьогодні підписав Президент України. Якщо всі обіцянки таки будуть виконані, рівненський "Верес" цілком може увійти в історію чесного українського футболу.