Кухня - це чудове місце для відпочинку і сімейних зборів, але прибирання її подобається далеко не кожному. Тому частенько ми затягуємо з цією справою, постійно відкладаючи «на потім» плиту і духовку, холодильник і полички. Але оскільки весна вже прийшла, дуже хочеться очистити дім від усього непотрібного, і ми пропонуємо тобі почати з кухні. Дізнайся декілька секретів, які допоможуть тобі прибрати її значно швидше!

Від раковини - до меблів.

Як правило, самі брудняться місця на газовій плиті знаходяться навколо конфорок. Захистити їх допоможуть пластини з фольги. У міру забруднення їх потрібно просто змінювати.

Закриваємо верх підвісних шафок (там накопичується багато жиру і пилу) газетами або харчовою плівкою - у міру забруднення міняємо їх на нові. Зсередини шафки моєму губкою, змоченою у розчині води з оцтом (2 ст. Ложки оцту - на 1 л води) і просушують, тримаючи дверцята відкритими. Фаянсовий раковину очищаємо ганчірочкою, змоченою в содовому розчині (2 ст. Ложки кальцинованої соди - на 1 л води), а вапняний наліт видаляємо злегка підігрітим оцтом (9%). Раковину з нержавійки чистимо жорсткої стороною губки, змоченою теплим мильним розчином. Після обполіскуємо раковину і витираємо насухо, щоб не залишилося плям.

Побутові прилади - в порядку.

Щоб очистити чайник від накипу, кладемо в нього жменю чистих картопляних очисток і наливаємо води. Кип'ятимо воду кілька разів. Даємо охолонути, зливаємо воду і промиваємо чайник під краном. Плиту відмиваємо мильним розчином. Всі знімні деталі: ґрати, пальники, піддони і т. Д. - Відправляємо відмокати в раковину з гарячою водою на 15 хвилин. Попередньо у воді розбавляємо соду (10 ст. Ложок - на 4 л води). Потім протираємо деталі вологою губкою і насухо. "Млинці" на електричній плиті чистимо абразивної стороною губки, намиливши її господарським милом. Від жорсткої води в домашніх кавоварках дуже часто утворюється накип. Відчистити її допоможе розчин з оцтової кислоти з водою в пропорції 1: 1 або сік, видавлений з двох лимонів (можна взяти пакет лимонної кислоти). Заливаємо розчин (сік) в резервуар для води і запускаємо кавоварку на один цикл, потім ще на один, але вже з чистою водою, щоб залишки розчину змилися.

Жир з витяжного накриття (витяжки) знімаємо за допомогою губки, змоченою в содовому розчині (3 ст. ложки кальцинованої соди - на 1 л води), потім змиваємо і витираємо насухо. Регулярно моєму фільтр гарячою водою з милом.

Після приготування їжі протираємо стінки ще теплою духовки (так відчистити їх буде набагато легше) половинкою лимона або губкою з содою. Скляну кришку лампочки в духовій шафі найкраще чистити мильним розчином.

Час від часу протираємо стінки мікрохвильовки губкою, щоб видалити сліди випарів. Для видалення пригоріла їжі ставимо в піч відкритий контейнер з гарячою водою, вичавлюємо туди сік половинки лимона. Включаємо піч на 3-4 хвилини, щоб вода закипіла, і даємо їй охолонути, не відкриваючи дверцята. Пар розм'якшить бруд, і її легко можна буде зняти вологою губкою. Посуд - повний блиск!

Догляд за склом.

Відмиваємо водою з милом, обполіскуємо. Витираємо чистим сухим рушником або лляною серветкою. Щоб додати блиск склу, протираємо його сіллю або обполіскуємо водою з додаванням кількох крапель оцту (9%), а потім - чистою водою. Для видалення з скляного посуду будь-якого неприємного запаху засипаємо в неї 1 столову ложку гірчичного насіння, заливаємо теплу воду, сильно збовтуємо і обполіскуємо холодною водою.

З емалі.

Для миття використовуємо теплу мильну воду (ніяких абразивних порошків!). Якщо в каструлі підгоріла їжа, її не можна вискрібати, інакше емаль покриється тріщинами. Налийте в каструлю води, додайте харчову соду (2-3 ст. Ложки - на 2 л води) і прокип'ятіть. Залишки їжі видаліть абразивної (не дуже жорсткою) стороною губки.

Емаль - дуже крихкий матеріал.Тому, якщо в гарячу каструлю налити холодну воду або під час приготування їжі стукати ложкою об краї емальованого посуду, на поверхні з'являться тріщини. Результат - корозія Оголена металу і потрапляння в їжу шкідливих речовин. Так що від посуду з подряпинами і тріщинами краще позбутися. Уникнути таких проблем можливе, якщо не упускати посуд, не стукати по ній ложкою, не чистити металевими мочалками і не ставити порожній на вогонь.

З нержавіючої сталі.

Моєму в гарячій мильній воді звичайної губкою. Після миття ретельно витираємо посуд насухо - тоді на ній не залишаться плями від висохлої води. Якщо в каструлі випадково пригоріла їжа, заливаємо її теплою водою, додаємо трохи харчової соди і залишаємо її так на 2 години. Осад на дні каструлі, що з'явився від жорсткої води, видаляємо, прокип'ятивши в ній воду з додаванням 2 столових ложок харчового оцту.

З чавуну.

Перед миттям протираємо папером, а потім моєму гарячою водою з милом. Пригорілі залишки їжі відтирати сухий крупною сіллю. Щоб чавунна посуд не покривалася іржею, після кожного миття змащуємо олією, ставимо на невеликий вогонь і тримаємо так 15-20 хвилин. Після охолоджуємо і протираємо сухою серветкою.

З кераміки та глини.

Перед тим як мити цей посуд, повністю охолоджуємо її, щоб уникнути появи тріщин. Відмиваємо в гарячій воді з харчовою содою (2 ст. Ложки - на 1 л води), потім обполіскуємо. Добре відмиває кераміку суміш з рідкого мила і харчової соди (1: 1). Компоненти потрібно змішати до консистенції сметани, нанести на посуд і потерти. Потім змити чистою водою.

З алюмінію.

Плями від пригоріла їжі видаляємо, закип'ятивши в посуді воду з цибулею. Від темного нальоту із стінок каструлі позбавляємося, закип'ятивши в ній воду з невеликою кількістю оцту або лимонного соку. Іржаві плями і патьоки чистимо бавовняною ганчіркою, змоченою в оцті.

Не можна залишати в алюмінієвому посуді їжу більш ніж на дві доби і тримати в ній кисле молоко, солоні огірки, бринзу, тому що під дією кислот алюміній утворює шкідливі для організму речовини. Працюючи на кухні, обов'язково вдягайте фартух, краще з синтетики - цей матеріал чудово відпирається від жирних та інших цяток.

Джерело: http://nbt.com.ua