Всі ми напевно чули, що підлітковий вік - один з найскладніших етапів життя людини. Як правило, говорячи про це, ми маємо на увазі психологічні складнощі дорослішання. Але не слід забувати про те, що пубертатний період нелегко проходить і для організму дитини. Перехід від дитинства до юності супроводжується гормональним вибухом і прискореними темпами росту і розвитку.

Перехідний вік, а точніше, час прискореного фізичного розвитку у хлопчиків і дівчаток майже однаковий, починається з 11-12 років і триває до 17-18 років. До 12 років в організмі підлітків починається ендокринний сплеск. Відбувається вироблення статевих гормонів, підвищується рівень тироксину, виробленого щитовидною залозою, а так само інсуліну, що виробляється підшлунковою залозою. У підлітків збільшуються всі частини тіла, причому, темпи їх зростання не однакові.

pic

Чому підлітки такі вибухові та емоційні?

Активне зростання і скачки рівня гормонів в крові іноді роблять з підлітків абсолютно некерованих грубіянів. Насправді вплинути на свою поведінку вони можуть лише частково, тому дорослі повинні зайняти вичікувальну тактику і не намагатися переламати сина чи дочку. В іншому випадку дуже легко довести дитину до біполярного розладу або депресії.

pic

Що робити з вуграми?

Одна з найпоширеніших підліткових проблем зі здоров'ям - це вугрі, причому не тільки на обличчі, а й на спині і животі. Вугрі доставляють не тільки фізичний (запалюються і елементарно болять), але і моральний дискомфорт. Саме тому більшість підлітків та їх батьків запитують, як від них позбавитися. На жаль, це непросто: необхідно докласти комплексні зусилля - скорегувати харчування, відправитися на чистку обличчя і косметологічні процедури, використовувати правильні засоби по догляду за шкірою. Молодим дівчатам при вираженій вугрової висипки нерідко призначають оральні контрацептиви. Після нормалізації гормонального фону стан шкіри помітно поліпшується.

Чому у підлітків часто болить серце?

Це обумовлено тим, що в період статевого дозрівання маса серця збільшується в два рази, а обсяг - в 2,4. Це створює підвищене навантаження і може призводити до дискомфорту і навіть больовим відчуттям, особливо під час занять спортом. Однак це не означає, що потрібно відмовитися від фізичної активності - головне, обговорити з доктором допустиме навантаження.

Чому вони втрачають свідомість?

Причиною непритомності підлітків найчастіше є судинні кризи. У цей час дитина може різко збліднути, покритися потом і навіть знепритомніти. Деякі підлітки скаржаться на неприємні відчуття в животі або в області серця, нудоту і запаморочення. Це обумовлено нестійкою регуляцією механізмів ендокринної та нервової систем. З віком судинні реакції нормалізуються, а поки потрібно допомагати дитині пережити цю ситуацію, зробивши все для його душевного комфорту.

Зараз, напевно, неможливо знайти повністю здорового підлітка: кого не візьми, у нього будуть проблеми або з психічним, або з фізичним здоров'ям. Нехай навіть незначні - але будуть. Але в силах батьків звести ці проблеми до мінімуму. Багато проблем з психічним здоров'ям можна запобігти, як і формування шкідливих звичок, якщо надавати підлітку достатньо уваги - незважаючи на його демонстративну тягу до самостійності, він потребує ненав'язливої підтримки батьків.

pic

Можливо, не в наших силах поліпшити екологічну ситуацію і зменшити шкільне навантаження - але це не означає, що ми взагалі нічим не можемо допомогти дитині, в такому непростому підлітковому віці.