Прийнятий 21 травня 2015 року Верховною Радою Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» передбачає, що органи місцевої влади в шестимісячний термін після того, як закон вступив в дію, мали б подати до парламенту пропозиції щодо перейменування населених пунктів, районів та областей, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Відтак у перелік 40 міст, які потрібно перейменувати, потрапило й наше місто - Кузнецовськ.

Щоб визначитися із новою назвою громада міста мала півроку — до 21 листопада 2015 року. Рішення мав прийняти відповідний орган місцевого самоврядування після проведення громадських обговорень.

Так, розпорядженням т.в.о. міського голови Ігоря Куца 3 червня 2015 року було утворено робочу групу з питань підготовки громадських слухань щодо перейменування м.Кузнецовськ. Втім, громадські слухання у місті так і не було проведено.

Лише після закінчення терміну, який було надано міській раді на самостійне перейменування, у Кузнецовську розпочався ажіотаж з даного приводу. Оскільки, як можна побачити з опитувань населення у інтернет-мережі, більшість опитаних мешканців міста проти того, аби перейменувати Кузнецовськ на Вараш (а, швидше за все, саме таку нову назву пропонуватиме на розгляд ВРУ Український інститут національної пам'яті, за рекомендацією якого тепер й буде присвоєно місту назву), лише за останній тиждень у сервісі "Петиції" зареєстровано одразу декілька петицій з приводу перейменування Кузнецовська.

Так, 23 листопада 2015 року було зареєстровано петицію з пропозицією перейменувати Кузнецовськ на Шептицький; 26 листопада - з пропозицією перейменувати Кузнецовськ на Світлодар; 27 листопада було зареєстровано петицію з пропозицією змінити назву не повністю, а лише переформувати Кузнецовськ на Кузнецьк на честь поліських ковалів. А 30 листопада було зареєстровано петицію з пропозицією перейменувати Кузнецовськ на ...Кузнецовськ (щоправда, на честь загиблого за Україну воїна-десантника 25-ї опдбр Антона Олександровича Кузнецова, який загинув у збитому проросійськими терористами Іл-76 над Луганським аеропортом 14 червня 2014 року). До слова, за 2 дні дана петиція набрала більш, ніж 100 голосів.



pic

Втім, пропозиція залишити стару назву та "перейменувати" Кузнецовськ на Кузнецовськ, надавши назві нового значення суперечить закону, - зазначають у Українському інституті національної пам'яті. Закон не передбачає "перейменування" назви на існуючу під різними приводами.

Довідково.

"До 21 листопада 2015 року органи місцевого самоврядування мали подати пропозиції щодо нових назв. До зазначеної дати звернення до парламенту надійшли від 4-х міст. Це Артемівськ Донецької області. Йому пропонують повернути історичну назву міста Бахмут, яка була до 1924 року. У цьому списку також Дзержинськ Донецької області. Це місто знаходиться на березі річки Кривий Торець, тому на громадських слуханнях місто вирішили перейменувати в Торецьк. Також подала рішення про перейменування міська рада Іллічівська. 12 листопада це питання обговорили на громадських слуханнях, а 20 листопада Іллічівська міська рада ухвалила відповідне рішення та подала клопотання до Верховної Ради України про перейменування міста Іллічівська на місто Чорноморськ. Четверте місто з цього списку - це Кіровоград. Кіровоградська міська рада звернулася до парламенту з клопотанням про перейменування міста, надавши 7 пропозицій щодо нової назви. Власне з цих 7 пропозицій Верховна Рада й обиратиме нову назву для міста Кіровоград", - розповів сайту gazeta.ua Богдан Короленко з Українського інституту національної пам'яті.

Якщо до 21 листопада таких пропозицій від органів місцевого самоврядування не надійшло, то відповідне рішення про перейменування цих населених пунктів приймає Верховна Рада на підставі рекомендацій Українського інституту національної пам'яті (найімовірніше, що УІНП рекомендуватиме ВРУ перейменувати Кузнецовськ на Вараш). У зв'язку з цим УІНП ініціював створення експертної комісії, до складу якої увійдуть науковці НАН України, краєзнавці та представники громадськості. Відповідні звернення Інституту вже скеровано до Інституту історії України, до Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського, до Інституту української мови та Національної спілки краєзнавців України.



pic

Чи варто кузнецовцям наразі ще створювати петиції з пропозиціями нової назви міста та якою тепер буде послідовність дій щодо перейменування Кузнецовська, ми поцікавилися у міського голови Сергія Анощенка:

"Дійсно, до 21 листопада місцевою владою не було подано до Верховної ради України ніяких пропозицій щодо перейменування Кузнецовська. Втім, у громади міста ще є час, аби виправити ситуацію та вплинути на те, яку саме нову назву отримає Кузнецовськ, оскільки до 21 грудня експертною комісією ще прийматимуться пропозиції від органів місцевого самоврядування, які з тих чи інших причин не встигли до 21 листопада подати до Верховної Ради відповідні звернення.

Тож на найближчій сесії міської ради (а, за можливості, й раніше) депутати обговорять шляхи вирішення даного питання, після чого будемо спільно шукати шляхи надання можливості усім кузнецовцям висловити свою думку з цього приводу (зокрема, шляхом проведення громадських обговорень)", - зазначив очільник міста.

Джерело: Кузнецовськ - новини без цензури.