З початку року до держбюджету з доходів жителів Рівного перераховано 57,1 мільйона гривень військового збору. Зокрема, у листопаді на потреби української армії надійшло 5,9 мільйона гривень цього платежу.

Фахівці ДПІ у м. Рівному наголошують, що платниками збору також є фізичні особи–підприємці, крім тих що обрали спрощену систему. Так, у поточному році військовим збором у розмірі 1,5 % оподатковуються доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку, який визначатиметься по аналогії з доходами, що обкладаються податком на доходи фізичних осіб.

Для фізичної особи – підприємця об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи–підприємця. Такі платники самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 % чистого оподатковуваного доходу, що відображають в річній податковій декларації.

До слова, з 17.11.2015 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 02.10.2015 № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», яким затверджено нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи. Внесення змін до форми декларації насамперед обумовлено змінами в податковому законодавстві щодо поширення з 01.01.2015 р. на фізичних осіб норм оподаткування військовим збором та створення для платників податків найзручніших умов при заповненні декларації шляхом зменшення її обсягу.

Нова декларація об’єднує звітність з податку на доходи фізичних осіб та військового збору без запровадження додаткової звітності. Отже, фізичні особи за результатами 2015 р. подаватимуть декларацію, в якій крім визначених податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб визначатимуть податкові зобов’язання з військового збору.

Сплачувати збір загальносистемникам потрібно в терміни, передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб, а саме - до 19 лютого 2016 року.

Про це повідомили у прес-службі ДПІ у м. Рівному.