3 грудня у світі - Міжнародний день інвалідів. Їх називають людьми з обмеженими можливостями, вони потребують трішки більше нашої уваги. Наші журналісти відвідали підприємство, на якому працюють особливі люди. Вони втратили слух, але стали майстрами своєї справи.

Василю Дячуку - 56. Він народився здоровим. Як втратив слух - не пам'ятає, але з розповідей мами знає -сталось це в 2 чи 3 роки після хвороби. Зараз чує лише гучні звуки, схожі на хлопки. Попри майже повну втрату слуху чоловік працює. Він - столяр, виготовляє різноманітні моделі дверей на рівненському навчально-виробничому підприємстві УТОГ.

А це - Наталія Василевич. Вона не чує з народження. Для неї підприємство стало не тільки місцем роботи. Тут вона зустріла свого чоловіка. З ним Наталія у шлюбі вже 13 років та виховує сина-п'ятикласника. Каже, за роки роботи на підприємстві, стала справжнім професіоналом.

Директор підприємства Віктор Матков розповідає, нині на виробництві меблів працює 49 людей з вадами слуху. Керівництво розуміє - всі їхні працівники - це особливі люди, які є хорошими спеціалістами та професіоналами.

Загалом у Рівне нській області проживає більше тисячі людей з вадами слуху. Як каже голова Рівне нської обласної організації УТОГ Тетяна Кривко, навіть будь-які особисті проблеми нечуюча людина не може вирішити без допомоги сурдоперекладача. Не менш проблемно - знайти місце роботи, адже глухі люди мають не великий вибір доступних професій.

За словами Тетяни Кривко, на допомогу найчастіше приходять саме спеціалізовані підприємства, де такі працівники почуваються на рівних зі здоровими колегами.