Ви обожнюєте домашніх вихованців, але нещодавно дізналися, що вагітні? Можливо, ви тільки плануєте завагітніти, але у вас вже є домашня тварина? У будь-якому випадку є правила безпеки і нюанси, на які слід звертати увагу, щоб створити безпечне навколишнє середовище для себе і свого майбутнього малюка.

Інфекційні захворювання?)

Давно вважається, що кіт під час вагітності дійсно може представляти деяку загрозу. Все пояснюється тим, що кішки бувають джерелом збудників токсоплазмозу. Переважна більшість жінок знають, що ця хвороба входить в горезвісний TORCH-комплекс інфекційних захворювань, небезпечних для розвитку малюка в утробі матері на будь-якому терміні вагітності. Однак це зовсім не означає, що вагітній жінці не можна перебувати з кішкою на одній території, а говорить лише про те, що потрібно більш ретельно дотримуватися деяких правил особистої гігієни, наприклад, мити руки з милом після спілкування з муркою і прибирати котячий туалет тільки в рукавичках.

pic

Крім того варто знати, що кішки в цьому відношенні не набагато небезпечніші ніж погано помиті фрукти або овочі, адже земля в саду або городі, а також пил на міських вулицях також можуть містити цисти токсоплазмозу. Але ж ніхто через це не відмовляється від вживання їх в їжу, чи не так?

Справедливо буде зауважити й те, що собака, морська свинка (щур, хом'ячок), загалом, багато домашніх тварин і птахи, також як і кішка, можуть бути джерелом зараження. Але така небезпека реальна тільки в період гострого захворювання вихованця, і заразитися людина може в тому випадку, якщо слина або інші виділення хворої тварини потраплять на пошкоджені шкірні покриви (подряпини, порізи), так як деяка кількість живих токсоплазм можуть перебувати в різних рідинах організму. Однак вони дуже швидко гинуть у зовнішньому середовищі. При цьому в інших тварин не відбувається виділення цист з калом як у кішок.

Крім токсоплазмозу існують і інші інфекційні захворювання, загальні для людини і тварин. Приміром, сказ або лептоспіроз. Але від цих хвороб домашню тварину цілком може захистити регулярна вакцинація. Отже, піклуючись про здоров'я вихованця, ви піклуєтеся і про своє здоров'я теж. А от відносно сальмонельозу варто побоюватися черепах, оскільки за статистичними даними вони дуже часто є переносниками даної інфекції.

pic

Що ж робити, якщо зараження під час вагітності все ж сталося?

У цьому випадку необхідно звернутися до фахівців для більш точної діагностики стану та призначення лікування для профілактики вродженого токсоплазмозу. Зарубіжні фахівці стверджують, що правильне лікування знижує можливість розвитку хвороби в два рази.

Вірогідність розвитку захворювання тим вище, чим на більш пізньому терміні вагітності відбулося зараження токсоплазмами. І все ж цього небезпечного захворювання можна уникнути, дотримуючись елементарних правил особистої гігієни. Кішку, до речі, під час вагітності з дому виганяти зовсім необов'язково. Покажіть її ветеринару, щоб переконатися у відсутності різних захворювань. Не дозволяйте їй ласувати можливими переносниками захворювання - птахами і гризунами. Обов'язково варіть м'ясо і рибу, якими годуєте домашнього вихованця. Щодня чистіть її туалет, тому що при кімнатній температурі збудники токсоплазмозу зберігають життєздатність протягом двох-чотирьох днів. При чищенні туалетної ванночки обов'язково користуйтеся гумовими рукавичками, надягайте їх і під час роботи в саду.

pic

Позитивні моменти

І все ж, якщо зважити всі плюси і мінуси, то користі від спілкування з тваринами куди більше, ніж ймовірної шкоди. Усього кілька хвилин, проведених у спілкуванні з вихованцем, подарують масу позитивних емоцій і допоможуть підвищити стресостійкість, знизити ймовірність нервового зриву і зміцнити сили організму, як би дивно це не звучало. Досить поширена думка, що домашня тварина здатна навіть згуртувати родину і поліпшити психологічну атмосферу в помешканні, що вельми сприятливо для спокійного протікання вагітності. І в подальшому народженні здорового малюка!