Кажуть, що любові всі віки покірні. Але чи йде мова тільки про платонічну любов? Якщо закохані у віці або з великою різницею у віці вирішили стати батьками, наскільки доречний такий крок? Чи впливає вік майбутніх батьків на стан здоров'я малюка? В принципі, на думку лікарів, народити здорову дитину можна і в зрілому віці. А в тому, що це можливо і в шістдесят, і в сімдесят і навіть у дев'яносто - сумнівів немає. Все ж не зайве перш, ніж вирішуватися на такий крок, підготуватися заздалегідь.

Про що говорять медичні дослідження?

Заперечувати, що з віком стан наших органів і систем змінюються, і не в кращу сторону - не стану. Стреси, спосіб життя, та й шкідливі звички залишають свій слід на нашому здоров'ї. І на репродуктивній системі зокрема. Погіршує ситуацію, і звичка багатьох бездумно приймати ліки. Все це в комплексі призводить до зниження активності сперматозоїдів, а у жінок - до гормонального дисбалансу. У результаті НЕ виключено народження дитини з вродженими вадами розвитку або недоношених. За статистикою, така тенденція спостерігається вже після 35 років.

pic

Молоді батьки

Зараз рідко хто з молодих хлопців планує стати батьком свідомо. Найчастіше можна почути, як дівчині радять «народить раніше», поки є сили. До юнаків суспільство ставить зовсім інші вимоги - вивчитися, зробити кар'єру, забезпечити побут, тил. А потім вже думати про народження спадкоємців. Хоча плюси раннього батьківства - незаперечні. Діти в молодих татусів народжуються звичайно міцні і здорові. А самі татусі, усвідомивши, що у них з'явилася відповідальність за дитину, починають більш уважно ставитися до свого способу життя, навчанні та роботі. До речі, саме до сімейних парубків роботодавці ставляться з більшою повагою. Так як вважається, що людина, яка вже має сім'ю, буде надійним співробітником.

Дитина вимагає багато фізичних сил, тому молодому татові легше переносить безсонні ночі, тривалі прогулянки та інші побутові навантаження.

Саме такі тата беруть малюків в походи, подорожі, в гості і навіть на роботу. А це розвиває дітей набагато краще, ніж найдорожчий дитячий садок або дипломована няня. Звичайно, матеріальне становище таких сімей може бути не дуже міцне, але труднощі такого роду переносяться зазвичай легше саме в молодості.

pic

Середній вік батьківства

У соціумі вважається оптимальним для чоловіка завести дітей до 30-ти років. Вважається, що саме в цьому віці і старше, вони вже досить морально зрілі для того, щоб почати виховувати малюків. Та й зазвичай в ці роки в майбутніх тат вже є фінансова стабільність або розвивається кар'єра. А фізіологія чоловіків ще дозволяє без особливих проблем зачати малюка. Хоча у деяких хлопців і в цей час можуть давати про себе знати наслідки «бурхливої молодості». Це можуть бути погано вилікувані або перенесені венеричні захворювання, зловживання алкоголем, гормональні збої і хронічні хвороби.

Крім того, саме в цьому віці чоловіки зазвичай посилено працюють над створенням своєї справи і кар'єрним зростанням. Це означає, що вони схильні до постійного стресу, недосипання, відсутності повноцінного відпочинку та режиму харчування. З одного боку, їх гризуть думки про роботу, а з іншого, що вже пора б одружитися і завести дітей. Тому, плануючи завести дитину до 30-35 років і старше, чоловік повинен пройти обстеження, і якщо є хронічні хвороби, то вилікувати їх. А потім найкраще виїхати зі своєю коханою в довгу відпустку або подорож, з якої можна повернутися вже з маленьким «пузожителем».

pic

Зрілий вік

Володіючи життєвим досвідом і матеріальними благами, чоловіки, особливо якщо вони вступають у повторний шлюб або їх партнерки набагато їх молодше, часто бажають завести дитину. Для них це можливість почати життя з нового аркуша, довести, що вони ще молоді або реалізувати свою потребу в батьківстві.

У зрілих пап зазвичай ростуть діти, яким найбільше все дозволено, ніж малюкам юних батьків. Такі батьки приділяють своїм крихіткам дуже багато уваги, можуть забезпечити їх та їхню матір всім необхідним для повноцінного розвитку. Єдиною перешкодою в цьому випадку може стати здоров'я. Тому, якщо є мета завести дитину ближче до п'ятдесяти років, то розумно буде звернутися до лікарів разом з дружиною для того, щоб пройти обстеження організму. До речі, чоловіча фертильність може тривати досить довго, оскільки всі сперматозоїди оновлюються зі стовбурових клітин за 72 дні і не настільки страждають від способу життя, як жіночі яйцеклітини. Саме тому чоловік і до 70-ти років може зачати дитину. Головне, щоб ерекція не підвела.

Щоб вагітність пройшла добре, слід попередньо відвідати лікаря і дізнатися все про своє здоров'я, більше часу проводити на свіжому повітрі, відпочивати, правильно харчуватися, виключити шкідливі звички і радіти кожній хвилині, проведеної разом. Дозвольте крихітці з'явиться на світ в любові і турботі, адже діти - це величезна радість і щастя. І зовсім не важливо, скільки вам років!

pic