У Рівному пройшов етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої Академії наук України, де одним з найбільш вдалих винаходів визнано солдатську каску.

За виглядом схожу на ті, що використовуються нині в армії, і зовсім не схожу – за її поверхневим «рельєфом», бо на ній – горбистий профіль.

За словами автора цього винаходу Павла Стельмаха з Рівного, така каска здатна витримати потрапляння кулі чи осколка під будь-яким кутом. Бо її конструкція передбачає, аби шматочок металу, вдаряючись у бокову поверхню рельєфу, зазнавав багаторазового відбивання. І таким чином не досягав основної поверхні каски.

Щоб зосередитися на цій преамбулі, Павло Стельмах «перелопатив» майже всю літературу, що стосується військових касок, їхньої історії, застосування, видозмін. Витратив декілька місяців на інтернет-пошукову роботу, її узагальнення. Відтак методом виключень та порівнянь дійшов до думки, що так звана пагорбкова конструкція каски більш ефективна, ніж гладка.

При цьому, як додає заслужений винахідник України Віктор Бернацький, керівник гуртка наукової творчості, в якому займається винахідник-семикласник, – енергія та імпульс кулі чи осколка зменшується фактично до безпечної величини. А це вже питання не тільки захисту воїнів, але й, за великим рахунком, обороноздатності.

Учень із наставником, аби наяву переконатися у високій ефективності винаходу, провели ряд практичних експериментів з новою каскою. Тепер сподіваються, що їхнє «ноу-хау» стане предметом масового виробництва.

Джерело: "Голос України"