Отримати забій куприка простіше простого, навіть не обов'язково падати. Щоб отримати таку травму, досить просто проїхатися на велосипеді по нерівній дорозі. Однак, отримавши забій куприка, ніхто не поспішає бігти в лікарню - начебто і соромно, ніби і немає в цьому нічого такого страшного. Але це омана! Варто нагадати, що куприк - це крайній відділ хребта і будь-яке порушення або отримана травма неодмінно позначаться на роботі всього організму. Тому не варто бути самовпевненим і байдужим до свого організму.

Забій - це травма організму, що характеризується пошкодженням тканин або органів, при цьому практично не виявляється зовні. Під час отримання забиття найбільшу травму отримують м'які тканини, які придавлюються до кісток. Найчастіше відбувається несуттєвий внутрішній крововилив, який може відображатися на шкірі синцем. Колір змінюється від синяво-багряного до зеленовано-жовтого.

pic

Забій куприка: симптоми і наслідки

Забій куприка зазвичай отримують при падінні, що особливо часто буває в зимовий час року внаслідок ожеледиці. Також з незавидною регулярністю отримують забої діти, оскільки вони більш рухливі, ніж дорослі, і люди, що займаються активними видами спорту. Отримати травму просто, а от боротися з її наслідками часом не дуже. Отже, для того щоб вчасно почати лікування, потрібно добре знати симптоми. При ударі куприка вони досить яскраво виражені, а тому розпізнати їх буде нескладно.

Ознаками забитого місця куприка є: виникнення інтенсивного болю в місці удару при зміні положення тіла; наявність яскраво вираженої гематоми синьо-фіолетового кольору в області травми; посилення больових відчуттів при дефекації або занятті сексом; біль посилюється при тривалій ходьбі, довгому стоянні на одному місці. Не всі симптоми можуть проявлятися одночасно і в рівній мірі. Наявність хоча б одного з них свідчить про забитті куприка. Як правило, больові відчуття після падіння через якийсь час затихають або зникають зовсім. А раз не болить, то навіщо йти до лікаря? Однак навіть за відсутності сильних больових відчуттів наслідки подібної травми можуть дати про себе знати через кілька днів, тижнів або навіть місяців.

pic

Загалом, не так страшний сам забій, як його наслідки. А до таких відносять: розвиток хронічного процесу, тобто біль буде давати про себе знати при кожному зручному випадку навіть через тривалий час: при занятті активними видами спорту, тривалій ходьбі та ін .; запалення м'яких тканин (якщо не проводити лікування, то в місці запалення буде накопичуватися гній); компресійні пошкодження хребців шийного відділу хребта; травмування спинного мозку й вдавлення його в потиличну область; головні болі, що виникають на тлі травмування спинного мозку, що переростають з часом в мігрень. Таким чином, банальний, здавалося б, забій може призвести до серйозних захворювань. Саме тому все-таки варто знайти час і звернутися за допомогою до лікаря, хоча б для того, щоб запобігти розвитку небезпечних патологій. До того ж незайвим буде переконатися, що ви дійсно отримали забій, а не перелом, що вимагає госпіталізації.

pic

Забій куприка - лікування

У першу чергу, охолодіть місце забиття, приклавши до нього холодний компрес. Намагайтеся не робити різких рухів, не сидіть на твердій поверхні, лежати бажано на животі. Прийміть знеболюючі препарати. Після вжитих заходів, зверніться до лікаря. Після рентгенограми, доктор призначить медикаментозне лікування. Наслідки удару можуть бути дуже серйозними, тому має бути проведено своєчасне, якісне лікування, для запобігання можливих ускладнень.

Народні засоби лікування

- Дуже ефективним народним засобом при ударах вважається сира картопля. Гарненько промийте сиру бульбу під проточною водою, натріть на дрібній тертці, покладіть в складену кілька разів марлю, прикладіть до удару. Такий компрес має болезаспокійливу дію.

- Для прискорення лікування кісткової тканини здавна використовують такий народний засіб: 20 г. ялинової живиці змішайте з натертою на дрібній тертці цибулиною. Тепер додайте 15 г мідного купоросу, 1/3 склянки оливкової (соняшникової) олії. Все ретельно розітріть, нагрійте на середньому вогні, але не кип'ятіть.

Змащуйте хворе місце цим засобом вранці, ввечері. Мазь виходить дуже пекуча, але зате дуже ефективна. Лікування куприка краще припинити якщо буде сильно палити. Просто видаліть мазь зі шкіри ганчірочкою, змоченою теплою водою.

- Більш щадний народний засіб - мазь з рослини живокосту. Для її приготування залийте 1 ст. подрібненого листя живокосту 1 ст. рослинного масла. Доведіть суміш до кипіння, варіть на дуже малому вогні півгодини. Процідіть, додайте аптечний розчин вітаміну Е, а також 1/3 склянки бджолиного воску. Потім накрийте щільно кришкою, дайте охолонути. Накладайте мазь вранці і на ніч, зверху прикладіть серветку, закріпіть пов'язкою.

- Можна також використовувати лікувальні ванночки, компреси з листя герані. Для ванночок приготуйте відвар: 2 ст. л листя залийте 1 л. води, доведіть до кипіння, поваріть на слабкому вогні 5 хвилин. Процідіть. З теплого відвару робіть ванночки.

В цілому, забій куприка вважається нескладною травмою, якщо не ставитися зневажливо до його можливих наслідків і відразу починати лікування.

pic

pic