У Рівному семикласник вигадав каску, яка захищатиме від куль воїнів АТО. Аналогів даному винаходу немає в Україні. Поверхня її рельєфна, тому кулі відбиваються, а не пробивають її. 12-річний хлопчик працював разом з відомим вченим. Останній вже запатентував цей винахід. Тепер залишається щоб Міністерство оборони профінансувало його виробництво.

Семикласник Павло Стельмах навчається у звичайній рівненській школі №25. У його родині немає науковців, тим паче винахідників. 12-річний хлопчик може бути першим.

Школяр захоплюється точними науками. Особливо фізикою. Про його винахід знають усі однокласники.

Окрім школи, Павло відвідує гурток учнівської молоді. Саме тут, разом зі своїм керівником, вирішили виготовити макет непробивної каски. Два місяці працювали над винаходом.

Поки це лише макет каски. Так звані «шипи» на ній виготовлені з пластиліну, а в ідеалі повинні бути з кевлару або бронесталі. Рельєфна поверхня дасть змогу кулям відбиватись.

Винаходом вже зацікавились військові. Кажуть, така каска може врятувати не одне життя на передовій, але потрібно її випробувати.

Винахід школяра вже запатентований. Залишилось знайти спонсора для його виготовлення. Собівартість такої каски може коливатись у межах кількох тисяч гривень.

Аналогів такій касці немає в жодній розвиненій країні світу. Рівне нські винахідники сподіваються, що виробництво їхнього ноу–хау профінансує Міністерство оборони. Адже в Україні є підприємства, які можуть зайнятись його виготовленням.