Самое трепетне, незабутнє відчуття під час вагітності - перше довгоочікуване ворушіння під серцем малюка. Коли його очікувати? Що означають періоди активності і спокою? Як самостійно провести тест ворушінь і які дослідження можуть підтвердити, що з малюком все гаразд?

Коли з'являється перше ворушіння?

Чомусь вважається, що дитина починає ворушитися при першій вагітності з 20-го тижня, а при повторних пологах - з вісімнадцятого. Однак, це омани минулого століття. Деякі жінки починають відчувати рух малюка набагато раніше, ще з 15-го тижня вагітності. Це тільки підтверджує індивідуальність кожної людини.

pic

Повторнородящі жінки можуть відчувати ворушіння плода в 17 тижнів. Плід починає проявляти рухову активність ще з восьмитижневого терміну вагітності, коли в нього з'явилися ручки і ніжки, але він настільки малий, а поштовхи його так слабкі, що мама їх просто не відчуває. Коли ж у другому триместрі вагітності дитина стає крупніше, а поштовхи - сильніше, тоді жінка і відчуває рух малюка всередині живота. Для кожної жінки різні як час, коли починається ворушіння плода, а й відчуття, які виникають при цьому. Одна жінка описує появу поштовхів як погладжування зсередини, інша - як лоскотання, а третя і зовсім як поштовх. Все залежить від індивідуальних особливостей вагітної.

Дуже часто перше ворушіння плоду під час вагітності взагалі залишається непізнаним молодою матір'ю, так як нагадує перистальтику кишечника. Почуття переливання, перекочування в животі часто плутаються з роботою кишечника. Але якщо поспостерігати за цими процесами, стає ясно, що все-таки це саме рух плоду. Крім того, конституція матери відіграє велику роль у чутливості до поштовхів. Так, жінка струнка відчуває поштовхи значно раніше, ніж та, що має схильність до повноти.

Але якими б не були поштовхи малюка в перших двох триместрах вагітності, істотної ролі вони не грають. Починаючи з 30-го тижня вагітності, вагітній необхідно вести щоденник ворушіння плода. Саме з цього періоду відзначається активне ворушіння плода. У такому щоденнику необхідно враховувати рухову активність малюка. При цьому відлік починається з певного часу і проводиться до тих пір, поки поштовхи не досягнуть десяти разів. Один поштовх зараховується в тому випадку, коли перші хвилеподібні рухи затихли і через якийсь проміжок часу настали знову.

pic

Чому відчувається ворушіння дитини під час вагітності?

Жінка відчуває перші ворушіння плода в результаті того, що він, здійснюючи плаваючі рухи в товщі навколоплідної рідини, починає рухати кінцівками.

Пізніше, коли плід підросте і прийме певне положення, ворушіння стануть більш відчутними. Вони можуть являти собою поштовхи ніжками або ручками в животик мами зсередини.

pic

Мова рухів

Іноді ворушіння стають особливо інтенсивними в невеликий проміжок часу. Це малюк "протестує" через ваше незручне положення. Якщо ви довго лежите на спині, відбувається здавлювання великих судин матки, знижується приплив крові до плоду. Своїми діями він намагається змусити вас поміняти положення. Затихає малюк в період похолодання, коли ви переживаєте, хвилюєтеся, годинами сидите в одній позі. Спробуйте з'їсти що-небудь солодке - він повинен відреагувати на ласощі. Йому корисні прогулянки на свіжому повітрі не менше трьох годин на день, гарне харчування, тривалий сон, розумне чергування роботи і відпочинку.

Ще дитина дуже хоче, щоб ви з ним спілкувалися. На останніх тижнях вагітності його рухи іноді можуть заподіювати біль і дискомфорт. Змініть положення тіла, погладьте живіт, скажіть кілька лагідних слів проказнику, і все прийде в норму.