Ось і наближається колоритне Свято апостола Андрія Первозваного. Асоціацій із цим чудовим святом безліч, проте кожному з нас спадає на думку саме ворожіння і вареники. Саме про те, як зробити еластичне тісто для вареників на кефірі читайте далі.

У приготуванні вареників першорядне значення має тісто. Від нього залежить, чи будуть вироби склеюватися, не розваляться вони при варінні. Якою смачною не була б начинка, а якщо тісто жорстке або «забите», то страва не смакуватиме. Кожна господиня має свій рецепт вареників.

Однієї універсальної формули приготування еластичного тіста немає. На воді, молоці, з яйцями і без них, з додаванням дріжджів – існує безліч способів приготувати смачні вареники. Але, якщо використати молоко, то воно зробить тісто для ваших вареників ніжнішим. Така основа підійде для вареників з картоплею, капустою, грибами, печінкою, сиром, а також із солодкою начинкою. Підготовка продуктів

У Полтаві, кулінарній столиці України, вареники готують лише на кефірі. Саме через це вони тануть у роті. Тісто для вареників на кефірі виходить еластичним, тонко розкачується, добре клеїться. Воно достатньо міцне, щоб утримати всередині таку «неслухняну» начинку, як ягоди. Використавши кефір куплений у магазині, ви наврядчи отримаєте гарне, смачне тісто. Якщо ж вам все ж доводиться купувати фабричний продукт, то все-таки вибирайте з найбільшою жирністю. Масла, що містяться в кефірі, роблять тісто ніжніше.

pic

Тісто для вареників на кефірі

В це тісто для вареників на кефірі додають цукор і соду. До того ж, готують його з двох субстанцій: рідкої і сипучої. Спочатку збийте одне яйце зі столовою ложкою цукру. В половині літри кефіру розчиніть чайну ложечку солі. Просіваємо через сито на обробну дошку п'ять склянок борошна. Змішуємо її з ложкою соди. Робимо на вершині борошняної гірки воронку, вливаємо туди яйце і кефір. Тісто вимішуємо довго. Навіть коли воно перестало липнути до рук, не припиняємо роботу – ваші зусилля винагородяться сторицею. Після цього накриваємо «колобок» серветкою і залишаємо на півгодини. Такі вареники можна готувати на пару. Але можна і звичайним способом – в окропі.

Тісто для вареників на кефірі без яєць

Є ще один рецепт. Він відрізняється від попередніх лише тим, що до складу тіста не входять яйця. Однак приготування таких вареників має свої нюанси. У три склянки борошна додаємо дрібку солі і чайну ложечку (без верху) соди. Обережно вливаємо 220 мл кефіру, одночасно помішуючи. За консистенцією тісто ніби грає в руці. Оскільки воно не містить яєць, то, щоб розм'якшити клейковину борошна, п'ятдесят разів з силою кидають ним об стіл. Після цього тісту дають відпочити з півгодинки. За цей час можна приготувати начинку. Слід сказати, що тісто для вареників на кефірі, можливо, потрібно буде додати більше борошна, ніж зазначено в рецепті. Вареники можна починати ліпити тоді, коли тісто не липне до рук.

pic

Тісто для вареників на кефірі в хлібопічці

Цей метод мало чим відрізняється від традиційного. Єдина різниця в тому, що заміс робить агрегат. Тісто для вареників на кефірі в хлібопічці виходить ніжним і повітряним, пружним і міцним. Ліпити з нього вироби – одне задоволення, як із м'якого пластиліну. Вареники можна варити у підсоленому окропі або на пару – вони однаково надійно утримують начинку. У міру приготування вони збільшуються в розмірі, стають «пухнасті», з круглими боками. Однак вареники з такого тіста не можна переварювати. Коли вони спливуть, слід зменшити вогонь до мінімуму і через півхвилини вже вивуджувати їх шумівкою. На пару вареники готують так: натягують на каструлю марлю або ставлять сито. Викладають над окропом вареники. Встановлюють зверху куполоподібну кришку. Через три хвилини перевертають вареники і тримають так ще 2-3 хв.

Приємного і смачного вам святкування Андрія!