Спільнота ((https://vk.com/tipove_rv)(«Типове Рівне»)), яка налічує понад 108 тисяч підписників і є найбільшим об’єднанням рівнян з-поміж усіх існуючих, у вівторок, 15 грудня близько 2 ночі була захоплена російськими хакерами.

Зловмисники отримали доступ до мобільного телефону та сторінки засновника спільноти Степана Надзьона, якою здійснювалося основне адміністрування спільноти «Типове Рівне ».

«Отримавши доступ до керування спільнотою, шахраї занесли інших адміністраторів спільноти до так званого «чорного списку», позбавивши їх можливості управляти Типовим. Після цього відв’язали мою сторінку від мого мобільного номера і прив’язали її до іншого, таким чином ми повністю втратили контроль над спільнотою. Це стало можливо, так як на моєму мобільному телефоні, що працює на системі android, не зрозумілим для мене шляхом було встановлено шпигунську програму, яка давала повний доступ до sms-повідомлень та іншої інформації на моєму мобільному телефоні. Це дозволило зловмисникам позбавити мене можливості відновити контроль над сторінкою за допомогою мобільної ідентифікації», - розповів Степан Надзьон.

За його словами, зловмисники спілкувалися виключно російською мовою та вимагали від засновника ТР перекласти на українську мову оголошення про технічні проблеми у роботі спільноти, щоб опублікувати його у «Типовому Рівному».

«Цитую дослівно: «Напиши сообщение, краткое, что в связи с техническими проблемами группа...... не будет работать до 12-00 17.12.2015 года! Украинским языком». Ми звернулися зі скаргами до служби підтримки соціальної мережі, на що хакери негайно зажадали відкликати їх, інакше спільнота буде назавжди втрачена. Натомість запропонували нам повернути її, якщо ми продовжимо робити свою роботу до їхніх наступних вказівок. По суті, маючи повний доступ до спільноти зловмисник запропонував нам знову стати адміністраторами «Типового Рівного», але виконувати всі його накази, публікувати те, що нам скажуть», - повідомив Степан Надзьон.

(charivne.info

pic

Якщо це справа рук російських спецслужб, а саме такі є підозри, то «Типове Рівне » може стати ворожим інструментом в інформаційній війні. Адміністрація спільноти вважає такий сценарій неприпустимим, тому звертає увагу усіх засобів масової інформації на те, що сталося.

- Упродовж дня вівторка, 15 грудня ми очікували адекватної відповіді від служби підтримки і представництва соцмережі «Вконтакте», до якої зверталися. Проте відповіді так і не отримали. Натомість у спільноті з’явилася інформація про... продаж спільноти “Типове Рівне ”! Розуміючи, що більше немає сенсу чекати відповіді, ми публічно повідомляємо про “віджим” Типового злочинним шляхом”, - наголошує Степан Надзьон.

Також адміністрація “Типового Рівного” звертається до правоохоронних органів України з проханням відреагувати на цю ситуацію: "ми закликаємо тримати на контролі подальшу інформаційну діяльність найбільшої спільноти м.Рівне у соцмережі vk.com «Типове Рівне » для недопущення її використання у пропагандистських цілях", - йдеться у зверненні.

Джерело: "Чарівне.info"