Ангіна - це гостре інфекційне захворювання, що вражає гортань, носоглотку та мигдалини, що викликається стафілококами, стрептококами або пневмококами. Для лікування ангіни в класичній медицині часто використовують антибіотики, але, як відомо, прийом цих препаратів не дуже корисний для організму. Тому дуже багато вдаються до лікування ангіни народними засобами.

Симптоми: біль у горлі; утруднення ковтання, а у важких випадках - утруднення дихання. При ангіні найчастіше відчувається біль в горлі при ковтанні і головний біль. Характерна загальна слабкість та значне підвищення температури тіла. Якщо відкрити рот і піднести дзеркало так, щоб видно було глотку, ви помітите, що мигдалини набрякли та почервоніли. Хвороба починається зазвичай з підвищення температури тіла до 38-39 ° С. Однак вона може бути і 37,1-37,9 ° С.

pic

Відразу з'являється сильний біль в горлі при ковтанні, часто віддає у вухо. Нерідко підвищене слиновиділення. У зв'язку з вираженою інтоксикацією організму з'являються головний біль, іноді біль у попереку, лихоманка, озноб, загальна слабкість. У дітей нерідко розвиваються більш важкі симптоми - поряд з підвищенням температури виникає блювота, можливо затьмарення свідомості. Зазвичай порушений апетит, у дітей раннього віку нерідко бувають проноси. При значному ураженні м'якого піднебіння або різкому збільшенні піднебінних мигдалин змінюється тембр голосу - з'являються носовий відтінок, гугнявість, однотонність. На піку захворювання можуть з'явитися болі в серці.

Щоб уникнути ускладнень хворому ангіною призначається постільний режим. Для того щоб організм якнайшвидше позбувся інфекції і відновив імунітет рекомендується вживати багато рідини (чай з лимоном, компот, фруктові соки). Незважаючи на прихильність до традиційного методу лікування ангіни антибіотиками та іншими препаратами, навіть лікарі призначають пацієнтам засоби народної медицини, які й доступні і результативні. Наведемо ряд рецептів для боротьби з ангіною.

pic

Полоскання горла соком буряка

Сік буряка - універсальний народний засіб, який знайоме кожній господині. При запаленні мигдалин ця рідина надає благотворну дію, знімає больові відчуття і набряклість. Буряк натерти на тертці, сік віджати (повинно вийти приблизно 200 г) і налити в склянку 1 ст. л. оцту. Полоскати хворе горло 5-6 разів протягом дня.

pic

Лимон

При підозрі на ангіну або на початковій стадії хвороби непогано допомагає свіжий лимон. Для цього необхідно взяти часточку лимона в рот і повільно пожувати його разом з цедрою. Після цього півгодини нічого не пити і не їсти, це дозволить лимонній кислоті і ефірним оліям попрацювати на інфікованій ділянці. Процедура повторюється з періодичністю в 2-3 години.

Інгаляції часником

Для цього рецепта знадобитися 1-2 головки часнику, які слід почистити і порізати. Далі покласти часник в каструлю, залити 0,5л води, і як тільки вода почне пузиритися додати 1 ст. л. харчової соди. Дихати над каструлею 3-4 рази на день і вже через пару днів, від ангіни не залишиться й сліду. Можна видавити сік з часнику (1 ч. л.) і пити 3-4 рази на день.

Інгаляції з шавлією та чебрецем

Істотна роль у лікуванні ангіни народними засобами відводиться відділенню слизу, яка «кишить» мікробами. Інгаляції допомагають позбутися шкідливих бактерій. Для приготування складу для інгаляції необхідно взяти 1 ч. л. шавлії і чебрецю, 3 краплі олії ялиці, картопляну шкірку, зрізану з 10 невеликих картоплин. Додати до шкірки трави та потримати на водяній бані протягом 2-х хвилин. Безпосередньо перед інгаляцією додати ялицеве масло і дихати розчином 10 хвилин.

Народні засоби при ангіні добрі, проте не варто в цілому покладатися тільки на них, особливо, якщо вам складно витримувати режимне лікування. Краще всього використовувати їх як доповнення до медикаментозного лікування.

pic