Картопля - один з найпоширеніших і найбільш уживаних овочів. Саме тому багато запасають його на зиму в значних кількостях. Правда, щоб картопля збереглася до наступного врожаю і не зіпсувалася, потрібно створити для неї оптимальні умови.

Як зберігати картоплю в льосі?

Завдяки стабільній прохолоді й темряві, погріб є оптимальним місцем для зберігання картоплі, де необхідно лише контролювати температуру і вологість повітря.

Ідеальним вважається значення температури +2 - + 3 ° C.

Якщо зберігати картоплю при більш високій температурі, то можуть активізуватися процеси загнивання, а також можуть з'явитися слимаки. Якщо температура опуститься нижче вказаного значення, картопля стане солодкою на смак, а якщо її й зовсім приморозити, то вона потемніє і стане непридатною для їжі.

При температурах вище плюс 4 ⁰C, картопля дає паростки, які необхідно своєчасно видаляти, в іншому випадку картоплини швидко зів'януть і зморщаться. Крім того, в паростках міститься у високих концентраціях згубний для здоров'я людини соланін.

Тримати картоплю в льосі найкраще в засіках або ж дерев'яних ящиках, попередньо очистивши їх від торішнього сміття і побілити вапном, що дозволить уповільнити процеси гниття. Засипати картоплю в ящики рекомендується шаром не більш ніж один метр. Ящики необхідно встановити на підставки висотою 10-20 сантиметрів, щоб вони не стикалися з землею, інакше почне гнити дно ящика, а потім і сама картопля.



pic

Щоб максимально зберегти врожай у погребі і максимально знизити ризик гниття і розвитку захворювань, необхідно:

• З інтервалом в один тиждень кілька разів обробити приміщення спеціальною сумішшю: кухонна сіль - 150 грам, гашене вапно - 2 кілограми, мідний купорос - 1 кілограм, вода - 10 літрів.

• Перевірити вентиляційну систему та обладнання припливно-витяжної системи льоху.

• Добре провітрити льох.

• Просушити дерев'яні ящики і піддони, а також обробити їх розчином марганцівки.

При зберіганні картоплі в ящиках у погребі, слід дотримуватися наступні норми:

- Між рейками ящиків повинні бути щілини розміром від 2 до 4 сантиметрів для забезпечення інтенсивного провітрювання.

- Відстань від підлоги до дна ящика має становити приблизно 20 сантиметрів.

- Відстань між ящиком і стіною повинна становити 30 сантиметрів і більше.

- Відстань між ящиками має становити не менше 10 сантиметрів.

- Відстань між картоплею у верхньому ящику та стелею повинна становити 60 сантиметрів і більше.

Зберігання картоплі в квартирі

У багатьох міських жителів немає пагорбів і гаражів з підвалами, тому їм складно зберегти овочі взимку. Але ця проблема все ж має рішення - можна влаштувати ящик-сховище на балконі або в лоджії квартири. Перед тим як виготовити утеплений ящик для зберігання картоплі, обстежте ваш балкон: як він розташований, визначте його розміри, дізнайтеся, яка мінімальна температура там в зимовий період.

Для виготовлення корпусу ящика використовуйте натуральні матеріали: дошки, товсту фанеру, вагонку. Стінки, дно і кришку зробіть подвійними, а внутрішній простір заповніть тирсою, пінопластом або аналогічним, що утримує тепло, матеріалом.



pic

Картопля не зіпсується при кімнатній температурі навіть через декількох тижнів, якщо:

- Помістити його в закритий дерев'яний ящик, паперовий або тканинний пакет.

- Періодично перебирати її: відривати паростки і витягувати підгнилі екземпляри.

- Тримати його в прохолодному місці, далеко від комунікацій центрального опалення - в коморі, в коридорі або під кухонним вікном.

У магазинах можна знайти зручні ящики для овочів, вони можуть також називатися термошкафе. Пристрій можна використовувати при температурах повітря до мінус 40 ° С. Усередині ящика датчик-реле і вбудований нагрівальний елемент підтримують оптимальну для зберігання овочів температуру в заданих межах (зазвичай від + 3 ° С до + 10 ° С).

Підготовка бульб для зберігання

Як довго збережуться бульби, залежить від того, настільки якісно вони підготовлені. Перед приміщенням картоплі в ящики і в льох потрібно їх відсортувати, так як пошкоджена картопля не зможе зберігатися тривалий час.

Картоплю, відібрану для зберігання, потрібно сортувати в залежності від термінів зберігання:

• Картопля з дефектами (пошкоджений шкідниками або в процесі збирання, а також підгнилий) відкладіть окремо і з'їжте в першу чергу.

• Бульби середнього розміру зможуть пролежати найдовше.

• Великі екземпляри збережуть товарний вигляд максимум до середини зими, потім усередині часто утворюються гниль і порожнечі.

• Дрібну картоплю залишають для посадки.

Перед тим як відправити бульби в підвал, просушіть їх на свіжому повітрі і потримайте кілька годин під променями сонця. Ультрафіолетове випромінювання знищить збудників хвороб і продовжить термін зберігання.

Джерело: http://homester.com.ua